Havířov investuje do oprav bytového fondu půl miliardy. Nájemníci si budou muset připlatit

Havířov plánuje v příštích pěti letech investovat do oprav svého bytového fondu půl miliardy korun. Peníze mají jít hlavně na obměnu nevyhovujících výtahů a opravu elektroinstalace. Na tyto práce si bude muset město vzít úvěr, výše nájemného proto poroste.

Velká část peněz, které chce Havířov investovat, půjde na obměnu starých výtahů v bytových domech. Většina z nich pochází ze 70. a 80. let minulého století a už dávno nevyhovují dnešním normám. Z celkových 190 výtahů by se mělo vyměnit 139.

„Když budeme vycházet z průměrné ceny výtahu v jednom domě ve výši 1,3 milionu korun, bude na kompletní výměnu výtahů potřeba skoro 181 milionů. V horizontu plánovaných pěti let tak bude jen do výtahů nutné investovat ročně více než 36 milionů korun,“ řekl primátor Josef Bělica (ANO) s tím, že další peníze si vyžádá příprava projektu.  

Oprava elektroinstalací v havířovských bytech začala už loni, a to u těch nájemníků, kteří měli o výměnu zájem. „Z dnešního pohledu je 40 let stará elektroinstalace nedostatečná, protože je z hliníku, který neodolává velkému zatížení elektrickým proudem,“ upozorňuje jednatel Městské realitní agentury Jiří Lankočí. V dnešní době už se elektroinstalace dělá z mědi, která má vyšší vodivost, neoxiduje a je odolná proti hoření.  

Úvěr znamená vyšší nájem

Havířov chce s výměnou výtahů a elektroinstalace začít co nejdřív. Na opravy si vezme úvěr, počítá zhruba s 200 miliony korun. Splácet ho chce z vybraného nájemného, které se lidem v městských bytech zvýší od 1. července. 

Při tak masivních investicích, které už vloni činily přes 250 milionů korun, a dalších plánovaných v horizontu pěti let je úprava podmínek nezbytná.
Josef Bělica
havířovský primátor

Nájemné v havířovských městských bytech je v současné době jedno z nejnižších v celém regionu. Podle primátora bude bydlení i po úpravě podmínek výrazně levnější než v komerčních bytech. Průměrná měsíční výše nájemného je teď 53,37 koruny za metr čtvereční. Nově se stanoví jednotná základní sazba na 75 korun za metr.

„Projeví se to hlavně u nových žadatelů a nájemců, kteří mají nájemní smlouvu na dobu určitou. V případě dlouhodobých nájemců bude sice základní sazba 75 korun zavedena také, ale s odloženou účinností až od roku 2023,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kriš. Tito nájemci budou po dobu příštích čtyř let chráněni: Po celou dobu budou platit nejvýše 65 korun za metr čtvereční.