Přerovská radnice zvýší nájemné. Výhodu mají nájemníci se starými smlouvami

Přerov v květnu tohoto roku zvýší nájemné v městských bytech o 2,1 procenta. Zdražení se týká celkem 825 bytů, které mají v nájemní smlouvě inflační doložku. Nájemníkům dalších zhruba pěti stovek bytů zůstane nájemné ve stejné výši. Můžou za to staré smlouvy, které ještě inflaci nezohledňují.

Nájemné se v květnu zvýší 548 domácnostem ve standardních obecních bytech a dalším 277 v domech s pečovatelskou službou. Při sestavování ceny nájemného úředníci z magistrátu vycházeli z údajů o inflaci z Českého statistického úřadu za předešlý rok.  

Pro přerovské nájemníky to znamená, že ročně zaplatí městu za bydlení v průměru o 500 korun více, dohromady tedy pošlou na účet města 407 000 korun.
Lenka Chalupová
mluvčí přerovského magistrátu

Přerov tímto způsobem zvyšuje nájemné v městských bytech už pátým rokem. Sazba se podle náměstka přerovského primátora Michala Záchy (ODS) mění každý rok. V loňském roce šlo o navýšení o 2,5 procenta. 

Stará smlouva je pro lidi výhodná

V Přerově je dalších zhruba pět set domácností, které mají starou nájemní smlouvu za obecní byt, ve které není uvedena inflační doložka. Město jim proto nájemné o inflaci zvýšit nemůže. 

„Tento systém mi nepřijde spravedlivý, ale právo je na straně majitelů dnes už historických smluv,“ podotkl Zácha. Podle něj bude trvat ještě možná i několik desítek let, než staré nájemní smlouvy budou po skončení platnosti nahrazeny novými, které už budou zohledňovat inflaci. 

Přerov má celkem 1413 městských bytů, z toho 120 je volných, protože jsou neobyvatelné a čeká je oprava.