Nehodu autobusu na dálnici u Litovle vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti

Úterní nehodu autobusu, který převážel malé fotbalisty, vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Autobus na dálnici D35 u Litovle na Olomoucku narazil do kamionu odstaveného u krajnice, zraněno bylo 18 lidí. Dálnice ve směru na Mohelnici byla uzavřena několik hodin. Škodu vyšetřovatelé vyčíslili na půl milionu korun.

„Příčiny, okolnosti a souvislosti, za kterých k dopravní nehodě došlo, jakož i míru zavinění obou řidičů kriminalisté nadále prověřují. Řidič nákladního vozidla se podrobil dechové zkoušce, která vyloučila, že by byl ovlivněn alkoholickými nápoji. Případné ovlivnění řidiče autobusu zjišťujeme,“ řekla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

V autobuse, který jel po silnici ve směru na Mohelnici z Prostějova, cestovalo vedle řidiče dalších 27 cestujících, z toho dva dospělí a 25 dětí. Autobus převážel týmy fotbalového klubu 1. SK Prostějov k utkání přípravek. Při nehodě se zranilo osmnáct lidí, převážně dětí. Šlo o drobnější poranění jako odřeniny nebo pohmožděniny. 

Zástupci fotbalového klubu v úterý večer uvedli, že jedno dítě zůstalo z preventivních důvodů v nemocnici přes noc na pozorování, ostatní si rodiče odvezli domů. Jeden z trenérů si zranil nohu a druhý podstoupil operaci. Nejvážněji se zranil řidič autobusu, kterého museli vyprostit z vozu hasiči, do nemocnice v Olomouci ho transportoval vrtulník. 

Na dálnici se po nehodě tvořily několikakilometrové kolony a komunikace byla úplně uzavřena na zhruba pět hodin. Podle mluvčího krajské záchranné služby Pavla Lampy šlo o mimořádnou událost, na místě zasahovaly posádky záchranných služeb z celého okolí včetně letecké záchranné služby. Pomáhalo i několik krizových interventů z řad policie.