Nemocnice Královéhradecka mají dostat jedinou střechu. Návrh nemá podporu celé koalice

Sloučení nemocnic Královéhradeckého kraje (zdroj: ČT24)

Manažeři zdravotnictví v Královéhradeckém kraji obhajují projekt sloučení čtyř nemocnic v pěti městech do jedné krajské. Prý tak vznikne silnější hráč vůči zdravotním pojišťovnám, dodavatelům léků, přístrojů a materiálu a k tomu se uspoří náklady. Už za několik dní o fúzi budou hlasovat krajští zastupitelé, záměr ovšem zatím nemá dostatečnou podporu ani uvnitř koalice, která Královéhradeckému kraji vládne.

Hradecký kraj za vlády ODS vytvořil z každé nemocnice samostatnou akciovou společnost s představenstvem a dozorčí radou podle modelu tehdejšího vicehejtmana Rostislava Všetečky. Teď je chce zase sloučit.

„Chceme dosáhnout vyšších plateb od pojišťoven, a tedy být větším a silnějším hráčem na trhu, když bude jednat jedna velká společnost,“ vysvětluje záměr hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Lidovci jsou pro

Zatím se zdá, že návrh nemá šanci na to, aby prošel. Problém s ním mají i členové koalice, která na kraji vládne. Tu tvoří ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, STAN a Východočeši a TOP 09.

„Náš klub je proti, fúzi považujeme v tento okamžik za nepřipravenou,“ říká radní Rudolf Cogan (STAN a Východočeši). Proti sloučení se staví i ODS. Lidovci naopak fúzi podporují.

„Klub bude hlasovat pro. Za patnáct let stávající struktury zdravotnictví se ukázalo, že je příliš složitá. Rada jako valná hromada řídí holding a holding pak následně odvozeně řídí své akciové společnosti, což je řízení přes ruku,“ myslí si radní Karel Klíma (KDU-ČSL).

Sloučení nemocnic v Královéhradeckém kraji
Zdroj: ČT24/KÚ Královéhradeckého kraje

Projekt sloučení nemocnic předložil zastupitelům náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Zatím podporu shání, nemá ji ani od kolegy ve straně, exministra zdravotnictví Leoše Hegera, který mu pomáhá řídit úřad.

„Popřípadě bych udělal nějakou změnu, ale v každém případě by se ta věc měla projednat na stávajícím zastupitelstvu a já si myslím, že se projedná,“ říká radní Cabicar. Krajští zastupitelé budou o fúzi nemocnic hlasovat 17. června.