Milionové pokuty pro majitele lesů na Moravě. Podle inspekce životního prostředí podcenili kůrovce

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila majitelům lesů v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji pokuty za celkem osmnáct milionů korun. Důvodem je údajně lhostejný postup při likvidaci kůrovcové kalamity i dalších škůdců. Nejvyšší pokutu dostal loni státní podnik Lesy České republiky, a to ve výši 3,5 milionu korun.

Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse proběhly loni kontroly na území šesti lesních správ, které patří Lesům České republiky. Inspektoři ve státních lesích narazili na stromy, které byly napadeny kůrovcem a i přesto, že je lesníci označili, nevytěžili je včas a nezajistili je proti dalšímu množení kůrovce. 

„Několik týdnů se se stromy nic nedělo. Brouk z nich poté vylétl a napadl další části smrkového lesa“ řekl Geuss. Prohřešky inspektoři zaznamenali v lesních správách Bruntál, Jeseník, Město Albrechtice, Jablunkov, Rožnov pod Radhoštěm a Šternberk, kde státní podnik neprovedl potřebná opatření proti šíření lýkožrouta smrkového. 

Kvůli údajně špatnému zvládnutí kůrovcové kalamity byl už loni v květnu odvolán generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Podle něj ale za problémy stojí hlavně výkyvy počasí a sucho. Po svém odvolání Szórád také řekl, že nasazená opatření proti kůrovci byla na hraně toho, co lze zvládnout.

Firma znovu dostala pokutu za nezalesněné holiny

Kontroly inspektorů ČIŽP se zaměřují na všechny majitele lesů bez ohledu na to, o jak velký lesní porost jde. Například v Olomouckém kraji v loňském roce inspekce provedla víc než padesát kontrol a i menší vlastníky lesů upozorňovala na to, že kvůli kůrovci musí své lesy kontrolovat. Jednomu pražskému majiteli nakonec za špatný postup při správě holiny u Dolan na Olomoucku uložili inspektoři pokutu 150 tisíc korun.  

Pokutu dva miliony korun teď ČIŽP udělila i společnosti JT Company, která během dvou let nezalesnila holiny v katastru obce Krásná na Frýdecko-Místecku v chráněné krajinné oblasti Beskydy po nelegální těžbě dřeva. Za stejnou chybu už přitom společnost dostala pokutu 400 tisíc korun v roce 2016. 

„Frima JT Company neprovedla žádná opatření v ochraně a obnově lesa,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek. Podle něj majitel lesa neudělal ani žádná opatření, která by šíření kůrovce mohla zabránit. Podle Kozubka tak došlo ke kompletnímu zničení lesa v této lokalitě. Frima ale s inspektory nekomunikuje, a pokutu tak vymáhá Celní správa. 

O kůrovcové kalamitě, která nejvíce zasáhla právě Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, odborníci říkají, že je dosud největší na území Česka. Kromě Jeseníků a Beskyd jsou ale zasaženy i okresy Třebíč, Znojmo, Jihlava nebo Jindřichův Hradec a situace se zhoršuje i v podhůří Šumavy a Českého lesa v Jihočeském a Plzeňském kraji. Další místa jsou pak ohrožena. 

Česká inspekce životního prostředí chce proto letos v jižních Čechách více kontrolovat, zda vlastníci lesů brání tomu, aby se šířil kůrovec. Bude také sledovat, jestli při zpracování dřeva nepoškozují půdu.