Havlíček: Stát řeší změny ve vedení ArcelorMittal Ostrava, vytvoří i pracovní skupinu

Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Na svém Twitteru o tom po jednání s odboráři informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ostravský podnik chce koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři ostravské hutě mají obavu, že podnik skončí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny řekl, že Liberty House není transparentní a že stát bude chtít ostravské ocelárny koupit za jednu korunu. Nevyloučil trojstrannou smlouvu mezi Liberty House, státem a odboráři na fungování ostravského podniku.

Premiérova slova označili analytici za populismus, protože ostravský podnik vydělává a má výrazně vyšší hodnotu, než je jedna koruna.

Vytvoříme pracovní skupinu pro ocelářství, současně začínáme intenzivně řešit změny vlastnické struktury Arcellor Mittal v Ostravě.
Karel Havlíček
ministr průmyslu a obchodu

Podle Havlíčka by měly změny v ostravské firmě dopad na další investice, sedm tisíc zaměstnanců i na celý region. Jednání se zástupci všech odborových svazů bylo podle něj velmi konstruktivní. Šéf odborářů AMO Petr Slanina řekl, že odboráři by převzetí firmy státem pravděpodobně přivítali.

Bez prodeje nebudou peníze na italskou Ilvu

Skupina ArcelorMittal musí ostravský podnik a další evropské hutě prodat, aby mohla koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Podle Evropské komise je Liberty House vhodným zájemcem a ostravské hutě může převzít. Britská firma chce od skupiny ArcelorMittal odkoupit všechna její aktiva v Evropě, kterých se musí zbavit.

Odboráři teď se společností řeší dohodu o budoucnosti huti, která se zabývá zaměstnaností, investicemi i obchodní strategií. Momentálně s organizací IndustriALL Europe pracují na nadnárodní dohodě mezi všemi firmami, které ArcelorMittal firmě Liberty House prodává.

Podle Slaniny zatím odbory nemají informaci, jak bude Liberty akvizici financovat. „Z toho máme největší obavu, že to pro nás bude likvidační a že skončíme,“ řekl.

AMO zatím patří do skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství a je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Vedle českého trhu dodává své výrobky do více než čtyřiceti zemí. Podnik má šest a půl tisíce zaměstnanců.