Povolení od památkářů chybí v Brně nejen ruskému kolu. Nemají je zatím ani další trhy

Vánoční trhy bez povolení (zdroj: ČT24)

Vánoční trhy na Moravském, Dominikánském a náměstí Svobody v Brně nemají potřebné povolení od památkářů. Podle zjištění České televize by Brněnské vánoce měly mít letos navíc i souhlas stavebního úřadu ve formě takzvaného rozhodnutí o umístění stavby. Budou totiž trvat déle než měsíc. Zodpovědné pořádající organizace se teď snaží všechna povolení získat dodatečně.

Vánoční trhy na Dominikánském náměstí a na náměstí Svobody budou letos delší. Potrvají až do 28. prosince. S prodloužením trhů na více než měsíc ale nastal problém. Kromě povolení od památkářů musí mít jejich zřizovatel i povolení od stavebního úřadu. Ani jedno ale Turistické informační centrum (TIC) jako organizátor zatím nemá.

Žádosti přišly pozdě a nebyly úplné

Na odbor památkové péče brněnského magistrátu žádosti o povolení trhů dorazily 19. října, to je ale na jejich vyřízení podle zákonných lhůt pozdě. „My máme ze zákona lhůtu 30 dnů, respektive ve složitějších případech, kdy žádosti posíláme na památkový ústav, tak je ta lhůta prodloužena na 60 dnů,“ vysvětlil vedoucí odboru památkové péče Magistrátu města Brna Martin Zedníček.

Žádosti navíc podle něj nebyly úplné. Přepracované ještě nedorazily, a tak odbor zatím řízení o trzích přímo pod okny magistrátu a na náměstí Svobody zastavil. „Po dobu toho přerušení to řízení neběží, takže se ta lhůta může protáhnout i na několik měsíců,“ řekl Martin Zedníček.

Podobné je to i se souhlasem stavebního úřadu. Žádost o takzvané umístění stavby, kterou vyžaduje zákon, podle úředníků brněnský TIC zatím nepodal. Ten ale svůj postup hájí. „Stavba probíhá legálně podle platného povolení. Projekt Brněnské Vánoce řeší TIC Brno celoročně v intenzivní komunikaci s dotčenými úřady a postupujeme podle instrukcí MČ Brno-střed,“ uvedla mluvčí TIC Brno Adéla Nováková.

O povolení na ruské kolo šlo žádat zvlášť

Na Moravském náměstí budou sice trhy jen do 23. prosince, přesto ale musí mít jejich zřizovatel, v tomto případě Úřad městské části Brno-střed, platné povolení od památkářů kvůli stavbě ruského kola. To mu ale chybí.

„K Vánočním trhům na Moravském náměstí jsme obdrželi žádost v pondělí odpoledne,“ řekl Martin Zedníček. A navíc také neúplnou. Podle mluvčí úřadu Kateřiny Dobešové městská část čekala s posláním žádostí, až budou mít vysoutěženou firmu na ruské kolo. Podle památkářů si ale mohli žádost podat pouze na samotné trhy a o ruské kolo pak zažádat zvlášť.