V centru Brna roste obří ruské kolo. Zatím ale nemá povolení památkářů

Vyhlídkové, neboli ruské kolo roste na Moravském náměstí v Brně. Montují ho tam pracovníci soukromé firmy, se kterou se na provozování dohodla radnice centrální městské části. V provozu by adventní atrakce měla být od 23. listopadu. Zbývá ještě sehnat oficiální povolení památkářů.

Zatím se na Moravském náměstí točila jen lana jeřábu a pracovníkům na lanech hlava z výšky. Samotné ruské kolo, které tam teď stavějí, bude na první oficiální jízdu ještě přes týden čekat. První návštěvníky sveze vstříc výhledu na Brno z výšky 33 metrů, až se rozsvítí vánoční strom.

Do výšky vystoupají za stovku na osobu, ať už dospělého či dítě. Uveze až 144 lidí naráz. Lístek se bude prodávat pouze na místě, od dopoledních 10 do večerních 8 hodin. O víkendech možná i déle.

Návštěvníci vánočních trhů, kteří si advent nedokážou představit bez punče nebo svařeného vína, ale budou mít smůlu. S kelímkem v ruce se do více než třicetimetrové výšky nepodívají. „To je samozřejmě nebezpečné, kdyby něco mělo spadnout svrchu. A provozovatelé budou návštěvníky sledovat, pokud budou v podnapilém stavu, tak je na atrakci nepustí,“ uvedla mluvčí úřadu Brno-střed Kateřina Dobešová.

Kolo by mělo být kompletní už v pátek. Zato radnice městské části Brno-střed, která s nápadem přišla, nemá kompletní všechna lejstra. Chybí ještě oficiální požehnání památkářů. „Odbor památkové péče neměl s podobou adventu v Brně dlouhodobě žádný problém, takže předpokládáme, že ani s kolem nebude mít problém. Není to reklamní nosič, bude celé bílé, nebude blikající,“ řekla Dobešová.

„Odbor památkové péče se účastnil koordinačních schůzek k adventu v Brně, nicméně je ještě třeba závazné stanovisko,“ dodal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Provozovatel má v plánu demontovat ruské kolo 23. prosince. Pokud by byl ale zájem návštěvníků velký, může se ještě s městskou částí domluvit na prodloužení provozu.