Novinkou vánočních trhů v Brně bude obří ruské kolo. Prodlouží se i provozní doba stánků

Advent sice začíná až za tři týdny, Brno už se ale chystá na vánoční trhy. Technici do ulic instalují výzdobu a vybraný je také strom, který se rozsvítí na náměstí Svobody. Místo původně plánované jedle obrovské půjde o smrk ztepilý, stejně jako v loňském roce. Na Moravském náměstí pak má trhy zatraktivnit přes třicet metrů vysoké vyhlídkové kolo.

Jedli, která se měla původně rozzářit na náměstí Svobody, poškodilo letošní sucho. Školní lesní podnik Křtiny, který tradičně Brnu strom věnuje, proto musel vybrat náhradníka. „Je to smrk ztepilý, jeho výška je zhruba patnáct metrů, stáří asi čtyřicet let,“ řekl referent ŠLP Křtiny Lubomír Dobrovský.

Převoz stromu na náměstí Svobody letos – u příležitosti stého výročí Československa – proběhne ve stylu první republiky. Smrk přiveze 17. listopadu koňský povoz a rozzáří se o týden později. Strom republiky se v Brně poprvé rozsvítil v roce 1924 a výtěžek sbírky umožnil vybudovat dětský domov Dagmar. Už tehdy strom pocházel z bílovického polesí.

Stromy v centru budou obepínat stovky metrů světelných řetězů. Elektřina vyjde asi na dvě stě tisíc korun. Trhy na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí letos poprvé  potrvají až do 28. prosince.

Kulturní program a gastronomické speciality

Náměstí Svobody tradičně oživí také každodenní kulturní a hudební program, který začne v dopoledních hodinách vystoupeními dětí, odpoledne pak budou pokračovat divadelní vystoupení a každý den zakončí hudba různých žánrů. Nedělní večery zpříjemní přenosy adventních koncertů České televize.

Dominikánské náměstí opět nabídne gastronomické speciality a klidnější prostředí. Zelný trh řemeslné produkty a dárkové zboží. Kompletní program Brněnských Vánoc je k dispozici na webových stránkách

Trhy z třicetimetrové výšky

Zelný trh a Moravské náměstí program ukončí před Štědrým dnem. „Zájem lidí je veliký, na centrálních náměstích budou mít stánky smysl, ale my jsme trochu bokem, proto jsme se, i na přání prodejců, kteří toho budou mít opravdu hodně, rozhodli provozní dobu neprodlužovat,“ vysvětlila mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

I tak ale vedení radnice centrální městské části věří, že na Moravské náměstí přijde víc lidí než loni. Zlákat by je mohlo vyhlídkové kolo. Novinka vysoká třicet tři metry se bude točit celý advent. I letos si pak budou návštěvníci trhů kupovat nápoje do vratných kelímků a hrnečků. Loni tak lidé ušetřili 190 tisíc litrů odpadu. 

  • Vsetín
    termín: 17.–22. 12.
    vánočních stánků: 60
    náklady: 100 tisíc Kč 
  • Uherské Hradiště
    termín: 8.–23. 12.
    vánočních stánků: 160
    náklady: 540 tisíc Kč
  • Znojmo
    termín: 2.–21. 12. 2018
    vánočních stánků: 21
  • Zlín
    termín: 2.–23. 12.
    vánočních stánků: 90