V Liberci je jasno, koalici uzavřeli Starostové s ANO, po osmi letech se s nimi vrací i ODS

Liberec má koalici, která zcela obmění vedení města. Uzavřeli ji Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kteří v říjnových komunálních volbách vyhráli, s druhým ANO a ODS. Podle koaliční smlouvy nahradí Tibora Batthyányho v primátorské funkci volební lídr Starostů Jaroslav Zámečník. V zastupitelstvu má koalice dohromady 31 z 39 hlasů.

Kdy nové vedení v čele s Jaroslavem Zámečníkem převezme libereckou radnici, není zatím jasné. Ustavující schůzi nového zastupitelstva zatím stávající primátor nesvolal, čeká se, až soud rozhodne o stížnosti na volby.

Primátor z SLK bude mít k ruce dva náměstky. Za ANO se statutárním náměstkem pro rozvoj a investice stane volební lídr ANO Jiří Němeček a náměstkem pro ekonomiku bude Zbyněk Karban. Další dva náměstci Jiří Šolc a Ivan Langr budou reprezentovat SLK. V radě města usednou také Lukáš Pohanka a Michal Hron za SLK, Šárka Prachařová a Marek Vávra za ANO a Petr Židek a Petra Břeňová za ODS. Občanští demokraté nebyli pro vznik většiny v zastupitelstvu nezbytní. Vzhledem k tomu, že se ke koalici přesto připojili, vrací se jim podíl na městské vládě po osmi letech.

Náměstek Langr bude jediným členem dosavadní rady, který ve vedení města zůstane, a to díky tomu, že přestoupil ze Změny pro Liberec ke Starostům. Jinak bude nástup nové koalice znamenat naprostý průvan. Dosavadní primátor Batthyány totiž nebude ani v zastupitelstvu – po rozchodu s ANO, za které kandidoval před čtyřmi lety, kandidoval s novou stranou, která ale v zastupitelstvu vůbec není.

V zastupitelstvu nejsou ani ostatní dosavadní radní, kteří před čtyřmi lety kandidovali za ANO, zatímco koaliční Změna pro Liberec se poroučí do opozice. V ní budou také dva zastupitelé z hnutí Liberec otevřený lidem – LOL!. Jaroslav Zámečník ale slíbil, že opozici nebude utlačovat. „Na rozdíl od minulého období bychom chtěli lépe spolupracovat s opozičními stranami,“ uvedl. Rozhodování hodlá nová koalice více přenést do zastupitelstva, v plánu má snížení počtu komisí rady, a naopak zvýšení počtu výborů zastupitelstva ze čtyř na osm.

Programové prohlášení by mělo vzniknout v příštích čtrnácti dnech. „Zatím jsme hovořili o tom, že všechny strany chtějí zjednodušit řízení města a magistrátu. Chceme dát důraz na investice do infrastruktury ve městě, chceme se zabývat efektivitou městské hromadné dopravy,“ shrnul priority budoucí primátor.