Miliardu za protipovodňová opatření vodohospodáři utratili. Přehrada v Nových Heřminovech stále nestojí

Protipovodňová opatření (zdroj: ČT24)

Již zhruba miliardu korun utratil Státní podnik Povodí Odry za protipovodňová opatření a ochranu měst a obcí na řece Opavě. Peníze byly použity třeba na výkupy pozemků či stavby suchých nádrží a hrází. Součástí opatření má být i přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku, která dosud není hotova.

Náklady i s nádrží by pak dosáhly asi 6,6 miliardy, sdělila mluvčí společnosti Šárka Vlčková. Proti stavbě nádrže je ale vedení Nových Heřminov a část jejich obyvatel. V místech, která má přehrada zatopit, už povodí vykoupilo téměř 99 procent všech pozemků. Celkem za ně vyplatilo 303 milionů.

Přehrada Nové Heřminovy na řece Opavě by mohla podle expertů přenést až desetitisíciletou vodu. Její stavba se ale stále odkládá. Podle původních předpokladů nezačne v roce 2019 ani o rok později

Povodí by v současnosti chtělo podle ředitele Jiřího Pagáče zahájit stavbu v roce 2023. „Za předpokladu, že projekt nebude brzděn aktivitami obce Nové Heřminovy,“ dodal.

Dalších 200 milionů bylo použito na výkupy dalších pozemků dotčených souvisejícími stavbami. Za ty by státní podnik měl zaplatit ještě 70 milionů. Za už vybudované stavby, jako jsou suché nádrže či hráze, a jejich projektovou přípravu zaplatilo povodí 580 milionů korun.

Představitelé povodí předpokládají, že pozemky a nemovitosti, které obyvatelé Nových Heřminov odmítají prodat, budou muset vyvlastnit. Vedení obce stavbu přehrady odmítá.

Letos je tomu deset let, co občané Nových Heřminov odmítli projekt přehrady. A zároveň je tomu deset let, co se propagátoři tohoto projektu rozhodli tuto skutečnost ignorovat. Celých deset let odmítají o argumentech obce jednat.
Ludvík Drobný
starosta Nových Heřminov

Starosta Ludvík Drobný (SNK) řekl, že obec se stále drží výsledků platného referenda, ve kterém se obyvatelé jesenické obce vyslovili jednoznačně proti stavbě přehrady. Poslední iniciativa je podle něj sotva měsíc stará. „Byla to petice proti přehradě. Tuto petici podepsalo 81 procent oslovených občanů,“ uvedl Ludvík Drobný.

Proti přehradě je i Hnutí Duha

Proti stavbě vystupuje i Hnutí Duha Jeseníky. Jeho představitelé argumentují především tím, že podle některých studií existují alternativní možnosti, jak bez přehrady obce ochránit.

„Povodí Odry se dostalo díky prosazování konfliktního a drahého řešení podmíněného stavbou přehrady v Nových Heřminovech do slepé uličky. Navrhovaná přehrada ochrání 6000 obyvatel, což znamená, že ochrana jednoho občana bude stát 1,1 milionu korun, což rozhodně není rentabilní řešení,“ řekl koordinátor hnutí Ivo Dokoupil.

Existuje podle něj varianta bez přehrady, která by byla úspornější za přijatelných podmínek. „Dokazuje to studie Václava Čermáka, která ovšem nikdy, navzdory doporučením odborných posudků, nebyla řádně zkoumána. Její nezávislé prozkoumání a zastavení příprav výstavby nádrže neustále požadují občané Nových Heřminov,“ řekl Dokoupil.

Stavba protipovodňové nádrže si vyžádá v Nových Heřminovech demolici 33 obytných a rekreačních staveb a čtyř zemědělských areálů. V rozpočtu je zahrnuta i stavba nové silnice a další úpravy celého koryta řeky. Výstavba nádrže se řeší již desítky let. Aktuální se znovu stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Vláda nakonec vybrala menší variantu přehrady.