Přehrada v Nových Heřminovech bude mít zpoždění. Stavba má začít až v roce 2019

Problematická přehrada v Nových Heřminovech

Kdy bude v Nových Heřminovech přehrada? Podle obchodního ředitele Povodí Odry Čestmíra Vlčka její výstavba po mnoha odkladech začne až v roce 2019. Zatím se totiž nepodařilo vykoupit všechny pozemky a stavbu stále odmítá i obec.

„Pro přehradu je vykoupeno 97 procent pozemků. Chybí jich už jen pár, jeden vlastní obec,“ sdělil redaktor České televize Jan Pirkl.

Podle Čestmíra Vlčka to ale není závažný problém. Stavbu podle něj už nic nezastaví. Jen je potřeba vyřešit administrativní a právní otázky. Pokud by se zástupci Povodí Odry nedohodlo na odkupu zbývajících pozemků s jejich majiteli letos, budou podle Vlčka jednání pokračovat i v příštím roce.

Obchodní ředitel Povodí Odry přitom nevyloučil ani vyvlastnění konkrétních nemovitostí. Na území, na němž má na Bruntálsku vzniknout přehrada Nové Heřminovy, už odborníci letos dělali geologické průzkumy a začali připravovat dokumentaci pro územní řízení. Stavějí se i některá opatření, která mají v povodí řeky Opavy omezit riziko povodní.

Starosta Nových Heřminov Ludvík Drobný již dříve v tiskovém prohlášení uvedl, že obec se stavbou nesouhlasí a využije všech zákonných prostředků, aby jí zabránila. Obec chce podat i ústavní stížnost.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší několik desítek let. Aktuální se stala po katastrofálních povodních v roce 1997. Vláda nakonec schválila takzvanou menší variantu přehrady. Při ní by podle zástupců Povodí Odry bylo v obci zatopeno 12 obytných domů. Stavba přehrady včetně dodatečných protipovodňových opatření a přeložek komunikací by měla stát zhruba šest miliard korun.

Podle generálního ředitele Povodí Odry Jiřího Pagáče může na kompenzační opatření dát podnik až 800 milionů korun. V obci by podle něj mohla vzniknout rozvojová území s podobným typem zástavby, jaká je v místech, která má zatopit voda.

obrázek
Zdroj: ČT24

První z bouraných domů v Nových Heřminovech padl k zemi již v roce 2013.

Předloni již Povodí Odry zahájilo první stavby související s výstavbou plánované přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Stavaři tehdy začali budovat celkem deset stanic, které budou měřit průtoky a srážky v korytu horního toku Opavy a jejích přítoků. Náklady na projekt se pohybují okolo osmi milionů korun.

  • Přehrada Nové Heřminovy na řece Opavě je první od roku 1989, která se má v Česku stavět. Slezská Harta na Bruntálsku byla poslední, která se začala budovat za socialismu v roce 1987. Dokončena byla o deset let později. Zasáhla do existence několika obcí, z Karlovce zůstal nad vodou jen kostel. Situace lidí z Nových Heřminov tak nemá v současné době srovnání. Tamní lidé ji aktuálně dávají do souvislosti s děním v Horním Jiřetíně. Podobně jako oni mají obavy, co s nimi bude. Vodní dílo, byť jeho menší varianta, bude významným zásahem do života obyvatel obce i jejího okolí. Ke zbourání je určeno celkem 56 objektů, z toho 24 slouží k bydlení. První demolice byla zahájena v roce 2013.