Nizozemci, kteří v Praze zbili číšníka, nemají trestní záznam. Ve skupině byl majitel posilovny i policista

Velkou pozornost nejenom v Česku, ale i v Nizozemsku vzbudil víkendový útok mladých turistů z Haagu na číšníka v restauraci v centru Prahy. Podle nizozemských médií neměl žádný ze dvou mužů, které policie považuje za hlavní útočníky, záznam v trestním rejstříku. Státní zástupci nyní oběma navrhli vazbu, soud rozhodne ráno. Ve skupině byl i amsterdamský policista, ten však nepatří k obviněným a čeští policisté jej propustili.

Pražská policie vyhlásila v neděli pátrání po sedmi lidech, které podezírala z brutálního útoku na číšníka v restauraci v centru metropole. Podle policejního mluvčího tak reagovali na výtku, že nemají na restaurační předzahrádce popíjet donesený alkohol. Po dopadení nakonec kriminalisté obvinili pět členů skupiny.

Třem mužům stíhaným pro výtržnictví již státní zástupce navrhl potrestání. Soud by tedy mohl rozhodnout ve zkráceném řízení trestním příkazem. V základní sazbě je může poslat za mříže až na dva roky. Dva z útočníků však čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví. Jeden z nich je navíc stíhán i za další ublížení na zdraví, a to kvůli pátečnímu napadení v baru. Dvojici hrozí tři až deset let vězení a předtím ještě vazba. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková uvedla, že návrhy na vazbu k soudu dorazily. „Rozhodovat budeme ve čtvrtek v 9:00,“ uvedla.

Policisté zadrželi skupinu cizinců, kteří o víkendu surově napadli číšníka v centru Prahy
Zdroj: ČT

Podle webu nizozemského listu Algemeen Dagblad jsou hlavními podezřelými dva bratři narození v Íránu, jeden z nich vlastní fitness studio a pracuje v něm jako trenér, jeho bratr ve fitness studiu pracuje také. Oba muži čelí obvinění z trestného činu těžkého ublížení na zdraví – na rozdíl od zbylých tří stíhaných pro výtržnictví. Jejich příbuzný serveru řekl, že ani jeden nemá záznam v trestním rejstříku. Celá skupina byla v Praze, aby oslavila nadcházející svatbu jednoho z nich.

Ve skupině, která se dostala do potyčky s číšníkem, byl i amsterdamský policista. Serveru to potvrdil policejní mluvčí. Sám nepatří k obviněným, česká policie jej po zadržení celé skupiny propustila. Amsterdamská policie se jeho rolí v případu zabývá. Její mluvčí však uvedl, že se muž snažil během incidentu situaci uklidnit. 

Policisté zadrželi skupinu cizinců, kteří o víkendu surově napadli číšníka v centru Prahy
Zdroj: ČT

Útokem v centru Prahy se zabývá i nizozemská veřejnoprávní stanice NOS. Uvedla, že pětice obviněných požádala nizozemské velvyslanectví o konzulární pomoc. Původně ji přitom odmítla. 

Záznam útoku, zdroj: Policie ČR (zdroj: ČT24)