Stát bude muset kvůli přehradě v Nových Heřminovech vyvlastnit dvě procenta pozemků

Státní podnik Povodí Odry předpokládá, že v souvislosti se stavbou nádrže v Nových Heřminovech na Bruntálsku bude muset vyvlastnit přibližně dvě procenta potřebných pozemků o celkové rozloze okolo 29 tisíc metrů čtverečních. Zbývající plochu okolo 1,5 milionu metrů čtverečních již státní podnik od majitelů vykoupil.

Zatím není jasné, kdy společnost Povodí Odry s vyvlastňováním začne. Bude to ale v okamžiku, kdy získá pravomocné územní rozhodnutí, uvedla mluvčí povodí Šárka Vlčková. Obec Nové Heřminovy však se stavbou nesouhlasí a chce využít všechny možnosti, jak jí zabránit.

Většina pozemků, o jejichž vyvlastnění jde, patří právě obecnímu úřadu v Nových Heřminovech. Starosta Ludvík Drobný zopakoval, že vedení obce se nadále drží výsledků referenda, ve kterém se většina hlasujících vyslovila proti stavbě.

Zástupci Nových Heřminov nyní žádají přehodnocení už vypracovaných posudků a případně i rozhodnutí vlády, které projekt umožnilo. Tvrdí, že přehrada není potřeba a protipovodňovou ochranu na řece by mohl zajistit souhrn jiných opatření.

Přehrada čeká na zahájení stavby

Přehrada Nové Heřminovy na řece Opavě by mohla podle expertů přenést až desetitisíciletou vodu. Její stavba se ale stále odkládá. Podle původních předpokladů nezačne v roce 2019ani o rok později. Aktuálně se hovoří o termínu zahájení prací až po tomto období kolem roku 2023.

Vláda totiž investorovi Povodí Odry uložila, aby nejdříve vybudoval obchvat. „Proces přípravy a výstavby komunikace zabere pět let,“ řekl již dříve technický ředitel firmy Petr Březina.

Stát už vykoupil většinu pozemků. V podstatě chybí jeden dům a jeden pozemek. „Problémy působí negativní postoj obce Nové Heřminovy, která vyžaduje povodňovou ochranu pouze pro sebe a nechce se podílet na solidárním řešení pro celé údolí,“ uvedl Březina.

Vodní dílo s celkovým objemem 14,61 milionu metrů krychlových bude doplněno souborem dalších protipovodňových opatření fungujících jako celek, a to po toku od obce Nové Heřminovy na Bruntálsku až po město Opavu. Samotné vyjde téměř na dvě miliardy korun. Dalších 425 milionů korun jsou kompenzace pro Nové Heřminovy.

Obec si o detailech dopisovala s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Ten uvedl, že si nedovede představit situaci, která by vyústila v nerealizaci projektu.

Přenese desetitisíciletou vodu

Odborníci z VUT v Brně ve druhé polovině roku modelovali nejen zátěž hráze, ale i další situace na řece. Celkem udělali sedm modelů včetně jednoho poldru nebo úpravy koryta v Branticích.

Model mimo jiné ozkoušel převádění povodňových vln přes hráz použitím přelivu a spodních výpustí. Podle vedoucího ústavu vodních staveb VUT Jana Šulce práce trvaly dva roky a hráz vydrží i desetitisíciletou vodu, což je aktuální požadavek vodohospodářů. Vyzdvihl unikátní řešení práce se sedimenty.

„Přehrada v Nových Heřminovech je navržena z bezpečnostních důvodů jako takzvaná tížná betonová hráz, má však řadu dosud v Česku unikátních ekologických prvků. Prvním z nich je obtok hráze a celé nádrže, který umožní cestování – migraci – zde žijícím rybám a dalším zástupcům vodního prostředí,“ řekl Petr Březina, technický ředitel státního podniku Povodí Odry.

Jedná se o přibližně 4 kilometry dlouhý potok, který odbočí z řeky Opavy nad nádrží a bude pokračovat po jejím levém břehu. Speciálním prostupem pak projde hrází a zaústí do Opavy pod hrází.

Před vlastní nádrží projektanti naplánovali usazovací prostor, štěrk pak bude převážen pod hráz, aby tam voda nevymílala dno. „Z hlediska ekologie je to velice výrazný prvek. Tento systém bude v České republice použit poprvé,“ sdělil Šulc.

Stavba přehrady si žádá demolici 33 obytných a rekreačních staveb a čtyř zemědělských areálů. Povodí má už 99 procent potřebných pozemků a nemovitostí vykoupeno. Ministerstvo zemědělství předpokládá náklady téměř osm miliard korun. Za ně by se měla postavit přehrada a nová silnice, cena ale zahrnuje i další úpravy celého koryta řeky.

obrázek
Zdroj: ČT24

:. První z bouraných domů v Nových Heřminovech padl k zemi již v roce 2013.

Vládou prošla „menší“ varianta

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší několik desítek let. Aktuální se stala po katastrofálních povodních v roce 1997. Vláda nakonec schválila takzvanou menší variantu přehrady. Při ní by podle zástupců Povodí Odry bylo v obci zatopeno 12 obytných domů. Stavba přehrady včetně dodatečných protipovodňových opatření a přeložek komunikací by měla stát zhruba šest miliard korun.

Podle generálního ředitele Povodí Odry Jiřího Pagáče může na kompenzační opatření dát podnik až 800 milionů korun. V obci by podle něj mohla vzniknout rozvojová území s podobným typem zástavby, jaká je v místech, která má zatopit voda.

Hlavní účel přehrady je protipovodňový. Podle Šulce i tak půjde spíše o menší nádrž, která zachytí 14 milionů metrů krychlových vody. Bude tedy menší než například Brněnská přehrada. Pro srovnání, největší vodní dílo v tuzemsku Orlík má celkový objem 750 milionů kubíků.