V Náchodě se opravuje tah na Polsko, kamiony si zajedou přes 40 kilometrů

Reportáž: Opravy tahu na Polsko způsobily dopravní chaos (zdroj: ČT24)

V Náchodě začala v pondělí rozsáhlá čtyřměsíční oprava tranzitní silnice vedoucí přes město z Hradce Králové do polské Vratislavi. Ve směru do Polska veškerá doprava jezdí přes opravovaný úsek jednosměrně, v opačném směru musejí řidiči objížďkami – protože ale kamiony náhradní trasy ignorují, už první den působily v úzkých ulicích města dopravní komplikace.

Za čtyřiadvacet hodin projede Náchodem na třicet tisíc aut, z toho šest tisíc kamionů, a na rekonstrukci frekventovaného průtahu čeká dvacetitisícové město mnoho let. Stavba si vyžádá 132 milionů korun ze státního rozpočtu a dělníci nyní zahájili opravy mezi kruhovým objezdem Slávie a kruhovým objezdem Čedok a navazujícím úseku po firmu Ametek.

Opravy skončí v listopadu

Kvůli očekávaným komplikacím se také radnice už dlouho předem pokoušela oslovit veřejnou správu i dopravce u sousedů. „Snažili jsme se informovat všechny řidiče na polské straně i dále v Pobaltí, aby se Náchodu pokud možno kamionová doprava úplně vyhnula,“ dodala mluvčí náchodského městského úřadu Nina Adlof.

Kilometrový úsek průtahu městem se totiž bude opravovat až do listopadu, v roce 2017 má přijít na řadu oprava úseku od vjezdu do Náchoda po křižovatku Slávie. Město si v rámci rekonstrukce silnice opraví chodníky, veřejné osvětlení a rozhlas.

Objízdná trasa pro nákladní auta jedoucí od Polska vede krátce za hraničním přechodem přes křižovatku u hypermarketu Albert kolem zastávky Českých drah v Bělovsi do Kladské ulice a dál až na okružní křižovatku Itálie a z ní na Červený Kostelec, Trutnov a do Jaroměře. Délka objížďky přes Trutnov činí 65 kilometrů, a proti přímé trase z Náchoda do Jaroměře znamená pro řidiče kamionů zajížďku 42 kilometrů.

Dopravní omezení v Náchodě
Zdroj: ČT24

Neposlušní řidiči kamionů

Někteří řidiči kamionů ale objížďky nerespektují a vjíždí do zúžených náchodských ulic. „Najedou do úzkých uliček, kde se vzpříčí, zároveň budou likvidovat chodníky, dopravní značky, všechno. Tohle mě vytáčí do červena,“ řekl starosta Jan Birke (ČSSD). Policisté v první den dopravních změn řešili nekázeň domluvou, ale postup zpřísní; pokuta může být dva tisíce korun.

Řidiči osobních aut nemusejí objížďkou přes Trutnov, ale opravovaný úsek objíždějí po místních silnicích. V jednosměrné ulici Volovnice byl kvůli tomu otočen směr jízdy, vozidla do ní nově vjíždějí z kruhového objezdu Itálie. Pro plynulý provoz na objížďce byl také zaveden jednosměrný provoz v Palachově ulici a přednost v jízdě dostala auta jedoucí z ulice Parkány do Riegrovy ulice.

Odklon tranzitní dopravy mezi Českem a Polskem by měl Náchodu přinést až připravovaný obchvat. Stavba má zatím nepravomocné územní rozhodnutí. To ale napadli odpůrci stavby námitkami, které nyní řeší krajský úřad.