Pražští Piráti v on-line hlasování schválili vstup do magistrátní koalice

Události: Koalice v Praze (zdroj: ČT24)

Pražští Piráti schválili v on-line hlasování vstup do magistrátní koalice se SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutím STAN. Pro bylo 86 procent hlasujících. Dvoudennímu hlasování předcházela pětidenní neveřejná diskuse na fóru. Vstup do koalice už schválily i ostatní strany. Smlouvu plánují politici podepsat před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

Pro vstup do koalice byly potřeba hlasy nadpoloviční většiny členů Pirátské strany v metropoli, kterých jsou zhruba tři stovky. „Náš vnitrostranický svátek demokracie, tedy hlasování všech Pirátů a Pirátek v Praze, mě potěšil, výsledek se dal předvídat už z probíhající konstruktivní diskuse,“ řekl předseda pražského krajského sdružení Ondřej Chrást.

„Prosazení většiny našich programových priorit do znění koaliční smlouvy bylo pro řadu členů, stejně jako pro mě, argumentem pro vstup. V předešlých čtyřech letech se nám podařilo nastartovat řadu pozitivních změn a s jejich pokračováním koaliční smlouva počítá,“ dodal. 

„Podařilo se nám vyjednat důstojné zastoupení Pirátů v radě. Čtyři gesce, které adresují přesně ty priority, které jsme slibovali,“ řekl končící primátor a lídr pirátské kandidátky Zdeněk Hřib.

Budoucí koaliční partneři rozhodnutí vítají. Zdůrazňují, že koalice, která odpovídá půdorysu té vládní, bude výhoda. „Mohla by dávat šanci Praze, aby se mohla rozvíjet daleko dynamičtěji, než tomu bylo kdy v minulosti. Praha může očekávat efektivní vládu,“ slíbil předseda zastupitelů SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS).

„Uděláme všechno pro to, aby to fungovalo, město si zaslouží seriozní vedení, těch úkolů je v Praze opravdu hodně,“ poznamenal náměstek primátora a lídr kandidátky Petr Hlaváček (za STAN).

Dohoda po měsících jednání

Návrh koaliční smlouvy, kterou vyjednávači SPOLU, Pirátů a STAN dokončili minulý pátek, již schválily orgány ODS, TOP 09, lidovců a naposledy v pátek i krajský výbor pražského STAN.

V nově vznikající koalici bude mít v jedenáctičlenné městské radě pět zástupců SPOLU, přičemž ODS bude mít tři zástupce včetně primátora Bohuslava Svobody a TOP 09 dva. Lidovci v radě zastoupeni nebudou, Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Přestože kandidovala za SPOLU, chybět má pod smlouvou podpis dosavadní radní a senátorky Hany Kordové Marvanové.

Jednání o koalici v Praze na vládním půdorysu SPOLU, Pirátů a STAN trvají od loňských zářijových voleb, postupně se z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka SPOLU, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z aliance, kterou dříve založili s Prahou sobě.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice SPOLU a v zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD. Jednání o koalici trvají od loňských zářijových voleb, a jsou tak nejdelší od vzniku České republiky.