Do půlky srpna budou letos tropická horka vzácná. Průměrně bývá jeho první týden nejteplejším obdobím roku

Podle klimatologických statistik je v Česku nejteplejším obdobím roku první srpnová dekáda s maximy kolem 25 či 26 °C. Ačkoli bude příští týden v Česku tepleji, k tropickým teplotám se dostaneme jen výjimečně. Na rozdíl od prvního srpnového týdne ale čekáme víc slunce a vydatné deště by se v Česku vyskytovat neměly.

Červenec byl v Česku podle předběžných odhadů asi o stupeň teplejší, než by odpovídalo průměru. Napršelo asi 113 procent dlouhodobého množství srážek. Za sedm měsíců, tedy počítáno od začátku roku, registrujeme nejvyšší srážkové úhrny na Šumavě, v Krkonoších či Jeseníkách a Beskydech. Napadlo tam i přes 850 litrů vody na metr čtvereční. Naopak nejmíň pršelo na střední a jižní Moravě.

Kolik napršelo
Zdroj: ČT24

Ačkoli červen a červenec byly v Česku teplotně nadnormální, tropické dny jsou zatím spíš méně časté. Nejvíc jich bylo na jihu Moravy – ve Strážnici 23. Naopak nejen ve vyšších polohách, ale například i na Českomoravské vrchovině nebo v části západních Čech se letos ještě teploty na 30 °C a výš nedostaly.

Tropické dny v ČR
Zdroj: ČHMÚ

Z víkendových dnů bude slunečnější a taky teplejší sobota. Maxima se dostanou na hodnoty kolem 26 °C – tedy k hodnotám, které odpovídají průměru. Čekáme polojasno nebo skoro jasno a přeháňky, případně bouřky, se objeví až odpoledne, a to jen na západě Česka.

V noci na neděli a v neděli bude mraků víc, na studené frontě postupně až zataženo s deštěm, přeháňkami a místy i bouřkami. Přes den budou od západu srážky ustávat a oblačnost se bude protrhávat. Jen výjimečně se teploty dostanou k 26 °C, nejčastěji bude jen 20 až 24 °C.

Víkendové počasí
Zdroj: ČT24

Příští týden bude slunce víc, vydatné deště už nečekáme. Teploty budou vyšší než tento týden, držet se budou kolem průměru – tedy kolem 25 až 26 °C. Dosavadní statistika tropických dnů se zatím příliš nezmění.

Výhled do poloviny srpna
Zdroj: ČT24