Do pondělí platí výstraha před silnými mrazy, v neděli bylo i minus 30 stupňů

Silné mrazy s teplotami až pod minus 12 stupňů Celsia v Česku potrvají asi do noci na úterý. Ve většině republiky bude velký mráz ještě v pondělí dopoledne a na východě země po celé pondělí. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Velké mrazy byly v Česku po celý tento týden, na některých místech rtuť opakovaně spadla až pod minus 30 stupňů, naposledy to bylo v neděli ráno v Krušných horách.

Aktuální výstraha před mrazy platí pro většinu České republiky do pondělních 11:00. V Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji bude silně mrznout asi až do půlnoci. Meteorologové varovali, že lidem hrozí prochladnutí, nebo i omrznutí nechráněných částí těla. Lidé by proto neměli zapomenout, pokud půjdou ven, obléci si několik vrstev oblečení a vzít si vhodné boty. Malé děti nebo starší a nemocní lidé by měli zůstávat venku jen po co nejkratší dobu.

ČHMÚ již dříve vydal výstrahu před silnými mrazy platnou do odvolání. Nyní upřesnil, že v úterý se zřejmě oteplí. „V pondělí večer a v noci na úterý bude přes naše území přecházet od západu okluzní fronta, v úterý přes den a večer teplá fronta,“ oznámili pracovníci ústavu. Podle předpovědi ČHMÚ se v úterý přes den teplota na jihozápadě země dostane až na dva stupně nad nulou. Ve středu teploty v Česku mohou vystoupat až na plus čtyři stupně Celsia.

V Krušných horách bylo minus třicet

Nejvíce v neděli ráno mrzlo v Jelení na Karlovarsku, kde bylo podle grafu automatické stanice až k minus 32 stupňům. Silný mráz byl ale na celém území kraje.

V Jelení teploty dosáhly minima mezi 6:00 a 8:00 ráno. Teplota k minus 32 by znamenala dosud nejnižší teplotu v této zimě v ČR, není to ale oficální údaj. „Stanice má ale výpadek, takže přesnou hodnotu nyní nelze určit. Z údajů blízkých stanic měla nejnižší teplotu Rolava, kde bylo minus 28,4,“ řekl Josef Cink z plzeňské pobočky ČHMÚ. I v Šindelové na Sokolovsku bylo okolo 8:00 ráno 25 stupňů pod nulou.

Také ve větších městech regionu v neděli ráno silně mrzlo. Karlovy Vary měly na letišti asi minus 18 stupňů Celsia, podobně jako v Chebu. V Sokolově bylo ještě o zhruba jeden stupeň chladněji.

Po rozednění se ale začalo rychle oteplovat, přispívá k tomu i téměř jasná obloha a slunečné počasí. Podle předpovědi by tak teploty v kraji měly v neděli stoupnout na minus pět až minus dva stupně Celsia, na horách bude mezi minus sedmi až minus čtyřmi stupni.