Silný vítr připravil domácnosti o elektřinu, severní Moravě a Slezsku hrozí vzestup hladiny řek

Tisícům odběratelů v Česku přerušil v sobotu dodávky proudu silný vítr, který shazoval větve i celé stromy na elektrické vedení. Společnost ČEZ evidovala kolem 20:00 asi dvanáct tisíc odběratelů bez elektřiny. Distributor E.ON měl bez proudu asi pět set domácností.

ČEZ večer evidoval 21 poruch na vedení vysokého napětí, zejména v Olomouckém kraji. Podle mluvčí společnosti Soni Holingerové je nejvíc odběratelů bez proudu na Jesenicku, Vsetínsku, Rychnovsku a v okrese Ústí nad Orlicí. Nejčastější příčinou poruch je podle mluvčí pád stromů a větví do vedení. Silný vítr navíc trhá vodiče a láme izolátory.

Kolem 16:00 bylo na distribučním území společnosti ČEZ přes devět tisíc odběratelů bez proudu, o hodinu později jejich počet klesl na 5500. V podvečer se ale začal opět zvyšovat. Kdy budou poruchy opraveny, bude podle Holingerové záviset na dalším vývoji počasí.

Distributor E.ON evidoval v sobotu večer stále osm poruch na linkách vysokého napětí v Jihomoravském a Zlínském kraji. „Nicméně počet domácností bez dodávek elektrické energie se nám povedlo snížit z odpoledních čtyř tisíc na 500 a na obnovení dodávek do zbylých míst naši montéři v terénu stále intenzivně pracují. Nejvíce domácností bez dodávek energií je v okolí Kroměříže a Zlína,“ uvedl za firmu Roman Šperňák.

Meteorologové varují před vzestupem vodních toků

Výstraha meteorologů před silným větrem platí od sobotního poledne do nedělních 08:00 pro východní polovinu Čech, celou Moravu a Slezsko. V nárazech může foukat rychlostí až 90 kilometrů v hodině, místy mohou poryvy dosáhnout i 110 kilometrů v hodině. Vysoký stupeň nebezpečí hrozí hlavně v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a na Českomoravské vrchovině.

Další varování, a to před vzestupem hladin, pak platí pro sever Moravy a Slezsko od půlnoci do nedělních 15:00. Meteorologové očekávají, že v noci v regionu spadne 15 až 40 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. „Situaci na tocích mohou komplikovat popadané stromy v důsledku silného větru, který během noci na neděli a nedělního rána bude zvolna slábnout,“ uvádí ČHMÚ. 

Hasiči byli už u 190 zásahů

V Moravskoslezském kraji silný vítr láme od brzkého rána stromy. Profesionální i dobrovolní hasiči kvůli počasí měli do sobotních 16 hodin už 190 zásahů. Nejhorší je situace na Frýdecko-Místecku.

„Nejvíce výjezdů dosud evidujeme v okrese Frýdek-Místek, a to 65, přes 50 v okrese Nový Jičín a téměř třicítku u hasičů na Opavsku. Bruntálsko, Karvinsko a okres Ostrava-město mají zatím vždy méně než 20 výjezdů. Vítr ale neustává,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Dodal, že pády stromů si zatím nevyžádaly žádná zranění ani vyšší škody.

Početné výjezdy byly i na jižní Moravě

Hasiči v Jihomoravském kraji evidují od půlnoci do sobotních 18:00 94 událostí souvisejících se silným větrem. Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům, a to v 87 případech. Jeden strom v Brně odpoledne spadl na kočárek s dítětem, které záchranáři v kritickém stavu převezli do nemocnice.

Na Blanensku zasahovali hasiči v 31 případech, na Brněnsku v devatenácti, v Brně v sedmnácti, na Vyškovsku ve dvanácti, na Břeclavsku a Hodonínsku v sedmi a na Znojemsku jednou. „V sedmi případech jsme připevňovali uvolněnou střešní krytinu,“ dodal mluvčí hasičů David Jirouš.

Vichr na Vsetínsku

Hasiči ve Zlínském kraji mají kvůli silnému větru na kontě během soboty již sedm desítek zásahů. Odklízejí především popadané stromy. Nejčastěji zasahují na Vsetínsku. Vyzývají, aby lidé nejezdili především v tomto okrese do lesa a vyhnuli se i lesním cyklostezkám, i odtamtud odstraňují popadané stromy.

„Veškerá technika i veškeré síly jsou v terénu, kdo má ruce, nohy, tak jezdí, je toho opravdu hodně. Dosud máme nahlášeno 67 událostí,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička. Doplnil, že zatím se vše obešlo bez zranění. Po Vsetínsku nejčastěji zasahují na Uherskohradišťsku, výjezdy však zaznamenali i na Zlínsku a Kroměřížsku.