Peníze na nákup techniky přišly do některých škol až po jejich uzavření. Učitelé museli improvizovat

Dva týdny on-line výuky museli učitelé na některých základních školách improvizovat. Pokud škola sama neměla dostatečně kvalitní počítačové vybavení, museli učitelé využívat také vlastní techniku. Školám poslala vláda do Olomouckého kraje celkem 80 milionů korun.

Desítky milionů, které vláda vyčlenila pro školy v Olomouckém kraji, měly pomoct zvládnout online výuku lépe než na jaře. Jenže třeba na Základní školu v Mohelnici peníze dorazily až dva týdny po jejím uzavření.

„Děti už byly od 12. října na distanční výuce, dva dny potom jsme dostali informaci z krajského úřadu, že něco přijde a teprve 22. začaly chodit prostředky,“ popsal ředitel ZŠ Mohelnice Miroslav Hloušek.

Na vládě přitom ministr školství Robert Plaga (ANO) dojednal částku 1,3 miliardy korun na nákup notebooků už v srpnu. Některé základní školy situaci vyřešily tak, že techniku nakoupily na dluh. Podle ministerstva školství je takové řešení v pořádku, přidělenou částku měly školy ministerstvem garantovanou.

„Ředitelé už v srpnu věděli, bylo jim garantováno, že ty prostředky dostanou. Už v srpnu tedy mohli zahájit organizaci nákupu. Peníze měli ředitelé škol na účtech nejpozději do konce října,“ řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Provozní prostředky na uhrazení nákupu někde nestačily

Jenže ne všechny školy měly dostatek financí, aby počítače nakoupily z provozních prostředků. Ministerstvo školství objem peněz do škol rozdělilo podle množství jejich pracovních úvazků.

„Na některých menších školách částka dělá třeba 100 tisíc, což se dá zvládnout z provozních prostředků školy. Když je to škola našeho typu, kde je prostředků přes tři čtvrtě milionu, tak to nepokryjete v žádném případě z provozního rozpočtu školy,“ vysvětlil Hloušek.

Podle Krajského úřadu Olomouckého kraje, který částky do škol rozděloval, nedošlo k žádnému pochybení. „Na účet kraje byly peníze připsány 6. října. Podle rozhodnutí ministerstva školství byla povinnost zaslat dotaci školám do 31. října. Odbor školství zahájil příslušné zákonné operace dle příslušných předpisů ihned po jejich obdržení a rozeslal peníze na celkem 279 škol během 11 pracovních dnů,“ řekl vedoucí krajského odboru školství Miroslav Gajdůšek pro server iDnes.cz.

„Je skutečně chyba systému a nastavení, jakým způsobem jsou prostředky posílány. A tady se projevilo úplně očividně, že v době, kdy už měly být u dětí a vyučujících, nebyly prostředky ještě ani na školách,“ oponoval ředitel Hloušek.

Na Mohelnickou základní školy peníze dorazily 23. října, škola za ně pořídí 26 počítačů. Poputují do rukou učitelů, jejich starší vybavení pak dostanou děti, jejichž rodiny si počítače dovolit nemohou.