Kateřina Šafaříková z Respektu: Klasická investigace je v Bruselu téměř nemožná

Kateřina Šafaříková posílí český novinářský tým v Bruselu. Jako zpravodajka bude psát texty pro tři tituly vydavatelství Economia – Hospodářské noviny, server Aktuálně a týdeník Respekt. Evropskou unii z místa tak bude sledovat jako jediná česká redaktorka soukromého média. Do hlavního města Belgie nemíří poprvé. Žila tam už před deseti lety, kdy o evropské politice psala pro Lidové noviny.

„Klasická investigace je v Bruselu téměř nemožná. Je to anonymní prostředí a novinařině z ulice vzdálené,“ říká exkluzivně pro podcast pořadu Newsroom ČT24 budoucí zpravodajka z centra Evropské unie Kateřina Šafaříková.

Podle současné redaktorky Respektu se v Bruselu vyplácí spolupráce mezi jednotlivými českými novináři a také mezi zpravodaji z ostatních států. „Komunikace úředníků, diplomatů a politiků probíhá tak, že si selektivně vyberou novináře z nějaké země, protože je zrovna v tu chvíli důležitá. Takže to bez spolupráce nejde,“ dodává Šafaříková.

Jak se za posledních deset let změnila práce novinářů v srdci Unie?  Jaké jsou jejich zdroje a co bude pro britské novináře znamenat Brexit? Odpovědi najdete v podcastu Newsroomu ČT24.