TÉMA

Podcast Newsroom ČT24

V Pákistánu zřejmě potkala Usámu bin Ládina. Atmosféra se dala krájet, vzpomíná novinářka Engelová

V Londýně dělala rozhovor s islamisty, v Pákistánu zase nejspíš potkala bývalého vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina. „Podoba byla neuvěřitelná a i atmosféra se dala krájet,“ vypráví redaktorka serveru Hlídací pes Tereza Engelová, která v muslimské zemi několik let žila a na ženské univerzitě tam vyučovala žurnalistiku. Tu přitom původně sama studovat nechtěla, jako novinářka se ale živí dodnes. O svých zkušenostech, ale i o tom, proč odmítla moderovat Události, mluví v podcastu Background ČT24.
20. 1. 2023|

Babišova slovenština mě překvapila. Česko nám nastavuje zrcadlo, říká zpravodajka slovenské televize v Praze

Česko nám často nastavuje zrcadlo. V mnohém se Slováci inspirují, protože když Češi něco vyvedou, tak vědí, že oni to vyvést nemusí, říká zahraniční zpravodajka slovenské RTVS v Praze Katarína Vítková. Od roku 2015 informuje slovenské diváky o dění v Česku, ještě déle tu žije. Dříve pracovala jako investigativní novinářka a kvůli své práci čelila pronásledování. O své práci i o tom, jak jí při živém vstupu pomohl moderátor ČT Jakub Železný, mluví v podcastu Background ČT24.
12. 7. 2022|

Novináře můžou částečně nahradit roboti, myslí si šéfredaktor Respektu Erik Tabery

Nikdy jsem nebyl přesvědčenější, že naše profese je důležitá, v základní práci nás ale můžou nahradit roboti, odhaduje šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. Investigativní žurnalistika podle něj slábne, protože se novináři více věnují jednoduchým tématům. „Zatímco zjistit, proč něco nefunguje, je těžké a má to nejistý výsledek. A mnohdy to veřejnost nechce ani číst,“ dodává. V podcastu Background ČT24 mluví i o těžkých začátcích v Respektu nebo o tom, kdy časopisu hrozil zánik.
21. 6. 2022|

Nejsem objektivní, ale férový. V Petru Fialovi jsem se spletl, přiznává komentátor Honzejk

Nechce být objektivní a nestranný, ale férový. Ostatní komentátory příliš nečte, do komentářů na sociálních sítích se ale dívá. A mezi politiky zná lidi, kterých si cení. Komentátor Petr Honzejk píše pro Hospodářské noviny od roku 2005. Svou novinářskou kariéru přitom začal v rozhlase. „Nikdy jsem si nedokázal představit, že bych mohl psát. A najednou jsem přistál v novinách,“ říká držitel Ceny Ferdinanda Peroutky v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
30. 3. 2022|

Nejmenované zdroje mi nestačí, někdy je za nimi lenost, říká novinář Kedroň

V několika kauzách se dostal dál dřív on než policie. Jako jeden z prvních popisoval korupci ve Středočeském kraji za Davida Ratha i praní špinavých peněz v Nemocnici Na Homolce. Radek Kedroň přitom pracuje trochu jinak než jiní investigativní reportéři – vychází z veřejných zdrojů, nejrůznějších rejstříků a databází. Jak totiž sám říká, nejmenované zdroje mu k napsání článku nestačí. Kedroň byl hostem podcastu Background ČT24 a je prvním novinářem, který v něm otevírá novou kapitolu nultých let.
16. 3. 2022|

Bábu pod kořenem bych zpracoval jinak, byla by to ale chyba, říká k ikonické reportáži TV Nova Rey Koranteng

Začínal tak, že hlásil počasí. Nikdy nenatočil reportáž a přesto jeho jméno neodmyslitelně patří k Televizním novinám. A v posledních letech i politickým debatám TV Nova. Rey Koranteng je zapamatovatelný po jméně i vzhledu, a to mu prý pomohlo k tomu být v devatenácti letech u startu TV Nova. Rozhovory spíš odmítá, nerad totiž opakuje odpovědi na stejné otázky. Pozvání do podcastu Background ČT24 ale přijal. A mluvil o bábě pod kořenem, zvířátku na konci relace i tweetování o kauze Vrbětice.
3. 11. 2021|
Podcast Newsroom ČT24

„Dnes je každý epidemiolog-amatér, vyjadřují se různí šarlatáni,“ říká novinářka Ludmila Hamplová

Spolu s koronavirem se šíří také různé hoaxy, mýty a nepravdy o tom, jak se dá onemocnění předcházet. „Tyto dezinformace mohou vést k tomu, že nás odvedou od toho podstatného a od toho, jak může každý ovlivnit šíření infekce,“ říká o nich v novém podcastu Ludmila Hamplová, novinářka ze Zdravotnického deníku a projektu Manipulátoři.cz.
11. 3. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

Spory o mediální výchovu. Podle odborníků je opomíjená, Plaga mluví o „vlamování do otevřených dveří“

Mediálnímu vzdělávání se ve školách věnuje málo času a učitelé pro něj mají malou podporu – to v otevřeném dopise ministrovi školství Robertu Plagovi (ANO) říká Platforma pro mediální vzdělávání, která sdružuje organizace, které se tématem odborně zabývají. „Mediálnímu vzdělávání není v českém školství věnována dostatečná pozornost. Považujeme to v dnešní době za velkou chybu,“ říká v novém podcastu Karel Strachota z Člověka v tísni, jedné z třinácti organizací podepsaných pod dopisem.
28. 2. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

„Snažíme se, aby naše reportáže šly do hloubky,“ říká šéfredaktor Voxpotu. Na březen chystají nový web

Reportážní kanál Voxpot funguje už déle než rok. Za tu dobu vydal více než dvacet dlouhých reportáží o dění v zahraničí. Jeho reportéři jezdí do Ruska i na Blízký východ. Novinářskou práci se ale snaží dělat nezávisle – financují ji tak z darů, grantů a ze spolupráce s jinými médii. „Začalo to z vlastních úspor a nadšení,“ říká v novém podcastu šéfredaktor Voxpotu Vojtěch Boháč.
25. 2. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

Ptát se politika na sexuální orientaci? Rozhodně ne, říká novinář Titlbach

Mezi novináři se jedním z nejdiskutovanějších témat týdne stal rozhovor s Petrem Pellegrinim ve slovenském časopise Plus 7 dní. Jedna část v něm totiž chybí – ta, ve které se redaktor zeptal na jeho sexuální orientaci. Otisknout otázku odmítl vydavatel týdeníku, který patří do skupiny Penta. Podle něj to nařídil sám Pellegrini. Šéfredaktorka Katarína Šestiaková okamžitě zareagovala výpovědí.
21. 2. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

Novinář Rožánek o volbě do mediálních rad: Kontroverzní jména odvádí pozornost

Tři dny, od rána až do večera. Neuvěřitelných 33 hodin. Tak dlouho trval maraton slyšení kandidátů do rad Českého rozhlasu a České televize. Novináři byli u toho, jen jeden ale zůstal po celou dobu – mediální analytik Filip Rožánek. „Zákon říká, že kandidovat do rozhlasové a televizní rady může úplně kdokoliv. Možná jsou poslanci alergičtí na odborníky, kteří akademicky sledují média,“ komentuje analytik.
19. 2. 2020|
Newsroom ČT24

„Uvědomoval si, že může být umlčen,“ říká o zmizelém čínském blogerovi novinářka Procházková

Minulý týden zmizel čínský občanský žurnalista Čchen Čchiou-š', který na sociálních sítích kriticky informoval o šíření nového koronaviru. Podle ochránců lidských práv a jeho blízkých mohl být umlčen čínskými úřady. „Bloger tady na Západě může natáčet, co chce. To v Číně není možné,“ říká k tomu novinářka Kateřina Procházková z projektu Sinopsis.
15. 2. 2020|

Kateřina Šafaříková z Respektu: Klasická investigace je v Bruselu téměř nemožná

Kateřina Šafaříková posílí český novinářský tým v Bruselu. Jako zpravodajka bude psát texty pro tři tituly vydavatelství Economia – Hospodářské noviny, server Aktuálně a týdeník Respekt. Evropskou unii z místa tak bude sledovat jako jediná česká redaktorka soukromého média. Do hlavního města Belgie nemíří poprvé. Žila tam už před deseti lety, kdy o evropské politice psala pro Lidové noviny.
13. 2. 2020|

Parlamentní listy na prodej? Zájemce si koupí sílu pětiny internetové populace, říká mediální odborník Josef Šlerka

Parlamentní listy – kontroverzní web s často vulgárními titulky – je na prodej. Většinový vlastník, kterým je senátor Ivo Valenta (nestr., klub ODS), řekl webu Info.cz, že eviduje vážného zájemce. Zároveň ale dal najevo, že by případná otázka prodeje nebyla bezprostřední záležitostí.
7. 2. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

„Čínské úřady nechtějí novináře v terénu víc než jindy,“ říká zpravodajka ČT Barbora Šámalová

Novináři v Číně narážejí při informování o koronaviru na cenzurní opatření a restriktivní přístup tamní vlády. „Kam se hnete, tam je u vás policie a snaží se vás poslat pryč. Internet je pod tvrdou kontrolou,“ říká Barbora Šámalová, zpravodajka České televize v Asii.
1. 2. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

„Britským médiím bych vystavil velmi kritické vysvědčení,“ říká bývalý zpravodaj Hošek k brexitu

Velká Británie by tento týden měla opustit Evropskou unii. Po třech a půl letech od referenda tak konečně nastane brexit. Podle Jiřího Hoška, bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v Londýně, v dlouhém procesu sehrála významnou roli také média, ne vždy se ale dá hodnotit kladně.
28. 1. 2020|

Živě z terénu. Podle analytiků jedna z podmínek úspěchu zpravodajských komerčních televizí

Komerční zpravodajské televize mají šanci uspět u českých diváků. Uvádějí to mediální analytici, kteří za určitých podmínek předpovídají možný úspěch připravované CNN Prima News. Kromě velkých nákladů záleží hlavně na obsahu a formě vysílání – a vyslyšení aktuálního trendu živé produkce.
13. 1. 2020|