„Snažíme se, aby naše reportáže šly do hloubky,“ říká šéfredaktor Voxpotu. Na březen chystají nový web

Reportážní kanál Voxpot funguje už déle než rok. Za tu dobu vydal více než dvacet dlouhých reportáží o dění v zahraničí. Jeho reportéři jezdí do Ruska i na Blízký východ. Novinářskou práci se ale snaží dělat nezávisle – financují ji tak z darů, grantů a ze spolupráce s jinými médii. „Začalo to z vlastních úspor a nadšení,“ říká v novém podcastu šéfredaktor Voxpotu Vojtěch Boháč.

„Snažíme se, aby naše reportáže šly do hloubky a aby dokázaly vysvětlit to, co se děje kolem nás, v širším kontextu. Nejde nám jen o to pokrývat ty klasické zprávy,“ vysvětluje Boháč, co je cílem jeho projektu.

Voxpot se s Anetou Václavíkovou, jeho současnou vizuální šéfeditorkou, rozhodl založit proto, že mu v českém mediálním prostoru chyběly delší a hlubší reportáže ze zahraničí. Do projektu vložili vlastní úspory a získali několik grantů, ale rozhodli se i pro cestu crowdfundingu. Koncem roku 2018 tak v kampani vybrali 600 tisíc korun.

„Za rok jsme ty peníze vypotřebovali, ale povedlo se nám získat poměrně dost lidí, kteří nám dávají jednorázové, případně trvalé příspěvky,“ pokračuje Boháč. „V současné době je to ufinancovatelné s tím, že bychom vypouštěli nové reportáže zhruba jednou za měsíc. Produkci ale chceme mít častější,“ dodává.

Voxpot se tak v budoucnu nemá zaměřovat jen na reportáže. Ve spolupráci s názorovým serverem Alarm už teď vzniká podcast o americké politice, brzy pak mají přibýt i další podcasty a také delší články. „Náš nový web vznikne v březnu,“ říká Boháč.

Šéfredaktor Voxpotu je aktivní také v Syndikátu novinářů, pod kterým nedávno založil Klub reportérů a reportérek. „Dřív mě hodně lidí odrazovalo od toho, cokoliv v rámci syndikátu dělat, s tím, že mají špatnou zkušenost, protože se o to už někdy snažili, ale nepovedlo se to,“ přiblížil Boháč.

Sám ale říká, že organizace je otevřená lidem, kteří v ní chtějí nějakou aktivitu vyvíjet. Jeho klub už pořádá přednášky a semináře. „Teď tam začínáme dělat třeba nahrávací studio. Dostal jsem na to docela pozitivní zpětnou vazbu i z jiných médií,“ říká.