Status umělce či zákon o audiovizi. Resort kultury chce v roce 2023 představit zásadní změny

Události: Resort kultury chce v roce 2023 představit zásadní změny (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury v roce 2023 plánuje představit novou legislativu. Očekává se například zákon o audiovizi, který upraví financování státního fondu kinematografie, či zákon ustanovující status umělce, jehož cílem je mimo jiné odstranit mimosezonní výpadky uměleckých příjmů. Za velkou výzvu považuje ministr kultury Martin Baxa (ODS) také návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlase.

Filmaři v roce 2023 s napětím očekávají nový zákon o audiovizi, který nastaví pravidla financování státního fondu kinematografie. Hraje se o stovky milionů korun pro český film od zahraničních streamovacích platforem, které dosud fondu na rozdíl od ostatních hráčů na trhu neodvedly ani korunu.

„Absolvoval jsem jednání s velmi vysoce postavenými představiteli společnosti Netflix, které tehdy zajímal osud filmových pobídek. Řekl jsem jim, že chceme filmové pobídky obnovit, ale druhou stranou té dohody je, že se musí zavést nějaké poplatky,“ uvedl Baxa.

Vzniká také zákon ustanovující takzvaný status umělce, který je běžný v mnoha západních zemích. Cílem je odstranit nepoměr ve finančním ohodnocení zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, nebo mimosezonních výpadků uměleckých příjmů.

„Tvoří třeba velmi intenzivně v nějaký úsek. A potom má nějaký úsek – třeba divadelní prázdniny – a má dva měsíce, co mu vypadnou. A tady by měl jistotu, že nějaký příjem mít bude,“ sdělila ředitelka Nové sítě Adriana Světlíková.

Snaha narovnat podmínky financování mezi městy a kraji

Cílem připravovaného zákona o veřejnoprávní kulturní instituci je narovnání podmínek financování mezi městy a kraji. „Bude velká politická diskuse o zavedení zákona do praxe. Protože když má vzniknout nová kulturní instituce, například díky kooperaci města a kraje, (…) tak to už bude nějakou výraznou debatu aktérů na tom území vyžadovat,“ okomentoval Baxa.

„Zaráží mě, že tento zákon vzniká pod rouškou tajemna ve velmi úzké skupině lidí… Třeba odborníků, ale vypadly z toho instituce jako třeba knihovny,“ soudí poslankyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Za velkou osobní výzvu považuje ministr kultury návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlase.