TÉMA

Média veřejné služby

Veřejnoprávní média dnes potřebujeme víc než jindy, míní šéf Evropské vysílací unie

Máme mnoho zdrojů informací, ale ne všechny jsou důvěryhodné, proto jsou potřeba nezávislá veřejnoprávní média, řekl v Interview ČT24 generální ředitel Evropské vysílací unie (EBU) Noel Curran. Média veřejné služby by podle něj měla mít široký záběr a nesoustředit se jen na menšinové žánry. Ve zpravodajství by měla být nestranná, ale zároveň by neměla poskytovat prostor propagandě, míní.
17. 6. 2024|

Zvýšení poplatků má veřejnoprávním médiím přinést stamiliony do rozpočtů

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit od roku 2025 televizní poplatek o patnáct korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový poplatek o deset korun na 55 korun měsíčně. Rozpočet médií veřejné služby se tak zvýší v případě České televize o 865 milionů, u Českého rozhlasu o 331 milionů, oznámil ministr kultury Martin Baxa (ODS). Zvýšení televizního poplatku má být o desetikorunu menší oproti původnímu návrhu z loňského roku, který kritizovala komerční média.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 15:27|

Status umělce či zákon o audiovizi. Resort kultury chce v roce 2023 představit zásadní změny

Ministerstvo kultury v roce 2023 plánuje představit novou legislativu. Očekává se například zákon o audiovizi, který upraví financování státního fondu kinematografie, či zákon ustanovující status umělce, jehož cílem je mimo jiné odstranit mimosezonní výpadky uměleckých příjmů. Za velkou výzvu považuje ministr kultury Martin Baxa (ODS) také návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlase.
28. 12. 2022|