Mezinárodní koncert Zachraňme Ukrajinu propojil telemostem světové umělce. Vysílalo ho víc než dvacet zemí

Zachraňme Ukrajinu: Mezinárodní koncert propojil telemostem světové umělce

Polská televize TVP se s podporou Evropské vysílací unie uspořádala mezinárodní koncert s názvem Zachraňme Ukrajinu, který telemostem propojil umělce z mnoha zemí, aby společně vyjádřili podporu válkou zasažené Ukrajině a vyzvali diváky v mnoha státech k pomoci. Přímý přenos vysílala ČT2, program se promítal také na velkoplošné obrazovce na pražském Staroměstském náměstí, kterou nainstalovala ukrajinská ambasáda.

Dvouhodinová událost, kterou mohli sledovat televizní diváci ve více než dvaceti zemích, nabídla vystoupení světových interpretů. V jejím průběhu mohli diváci finančně přispět Ukrajincům na humanitární pomoc. Živá vystoupení doplnily také videovzkazy umělců, ale i sportovců, aktivistů, politiků a dalších veřejně známých osobností.

V programu vystoupily mezinárodní hvězdy jako Imagine Dragons, Fatboy Slim, Craig David, Placebo, Nothing But Thieves, TLC, Within Temptation, Grandson, Kadebostany, Netta a další. Svou skladbu z České republiky připojil také Tomáš Klus.

Na obrazovce se divákům hned v úvodu programu zobrazil QR kód odkazující na stránky saveukraine.1plus1.uk, kde najdou další informace k akci a možnosti pomoci válkou zasažené zemi. Mezinárodní hudební pásmo zahájila polsko-ukrajinská folkrocková skupina Taraka, která zahrála píseň, s níž vystoupila už v roce 2014 na Majdanu.

Lidé na Staroměstském náměstí sledují benefiční koncert pro Ukrajinu
Zdroj: ČTK/Vít Šimánek / ČTK

Z předtočeného videa promluvil k divákům také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina podle něj bojuje s rovnými zády. Organizátoři promítli mezi hudebními vystoupeními také slova podpory Ukrajině od dalších světových politiků včetně amerického prezidenta Joea Bidena, kanadského premiéra Justina Trudeaua, maltského prezidenta George Velly nebo třeba řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Rakouský kancléř Karl Nehammer vzkázal podporu všem uprchlíkům z Ukrajiny.

Pořadatelé mezinárodního koncertu pustili také záběry z pražského Staroměstského náměstí, kde na velkoplošné obrazovce program sledovalo velké množství lidí. Podporu Ukrajině vyjádřili na pódiu šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, spisovatelka Tereza Boučková či podnikatel Dalibor Dědek, který stojí za občanskou iniciativou We must act. Vystoupil rovněž ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Moderátoři připomněli velkou vlnu solidarity a pomoci, která z České republiky k Ukrajincům míří, a vyzvali všechny diváky, aby prostřednictvím webu Save Ukraine – #StopWar poslali válkou stižené zemi finanční příspěvky. 

Prostřednictvím telemostu se organizátoři spojili s reportéry na velkých náměstích po celé Evropě, která zaplnili lidé s ukrajinskými vlajkami a koncert sledovali na velkoplošných obrazovkách. Podporovatelé Ukrajiny se sešli kromě Prahy třeba v italském Miláně, v Litvě nebo Berlíně.

Hudební vystoupení střídaly také záběry z válkou zničených ukrajinských měst, z nemocnic nebo svědectví zraněných lidí a ukrajinských lékařů, kteří v současnosti pracují ve velmi složitých podmínkách.

LIdé na Staroměstském náměstí sledují na obrazovce mezinárodní koncert na podporu Ukrajiny
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK