Dcera z FAMU se ve světě neztratí, ocenil ji i festival Sundance

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva se může radovat z dalšího úspěchu. Její krátkometrážní animovaný snímek Dcera ocenil festival Sundance, který je považován za největší přehlídku nezávislé filmové produkce ve Spojených státech. Cena pomůže na film upozornit, mimo jiné i oscarové akademiky.

Příběh o vztahu otce a dcery, kteří k sobě přes vzájemné nepochopení nakonec najdou cestu, zvítězil v kategorii krátkometrážních animovaných filmů. Daria Kashcheeva, občanka Ruské federace, přijela do Česka studovat film. Scénář k Dceři vychází z její vlastní zkušenosti. Výroba patnáctiminutového snímku trvala asi rok a půl, autorka sama čtyři měsíce vyráběla kulisy a loutky a čtyři měsíce animovala.

Za Dceru už mimo jiné převzala studentského Oscara, zároveň je nominována i na „normálního“ Oscara. Zda v konkurenci dalších krátkometrážních počinů uspěje, se dozví 9. února. Její úspěšný snímek se nyní promítá ve Spojených státech na několika festivalech, česká kina ho uvedou na jaře v pásmu animovaných filmů FAMU.

Na Sundance si hlavní cenu v kategorii krátkých filmů odnesl francouzsko-marocký snímek So What If The Goats Die (A co když kozy zemřou) režisérky Sofie Alaouiové. Vypráví o osudech mladého horského pastevce.

  • V roce 2016 byl na festivalu uveden krátký film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, absolventa Katedry kamery FAMU, který získal cenu za režii (Directing Award).
  • V roce 2012 měl na festivalu premiéru v mezinárodní soutěžní sekci film Bohdana Slámy Čtyři slunce.
  • V roce 2007 cenu diváků získal irský film Once, v němž si roli české emigrantky zahrála hudebnice Markéta Irglová; spolu s Glenem Hansardem nazpívala i titulní píseň, která byla později oceněna Oscarem.