Nominace na 92. Oscary vede Joker, radovat se může i česká Dcera

Krátkometrážní animovaný snímek Dcera, který natočila studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva, byl vybrán do finálové pětice v cenách Oscar. Dalšího letošního českého kandidáta – Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula – akademici do nejužsích nominací nakonec nevybrali. Celkové nominace 92. ročníku vede temný Joker, často při vyhlašování padaly také názvy filmů Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina a 1917 od Sama Mendese.

Kashcheeva, která se narodila v Tádžikistánu a do Česka se přestěhovala za studiem filmu, s Dcerou sklidila už několik festivalových úspěchů. Za loutkový snímek o vztahu otce a dcery, kteří k sobě přes veškeré vzájemné nepochopení nakonec naleznou cestu, mimo jiné převzala v říjnu v mezinárodní kategorii animace cenu americké Akademie filmového umění a věd, označovanou za studentského Oscara.

Zda uspěla i u „velkého“ Oscara, se dozví v noci z 9. na 10.  února našeho času – stejně jako nominovaní v dalších kategoriích. Finalistů je povětšinou pět, s výjimkou nejlepšího filmu. V této kategorii udržují akademici v napětí tvůrce  téměř dvojnásobného počtu titulů.

  • 1917 (premiéra 27. 2. 2020)
  • Joker (3. 10. 2019, recenze)
  • Le Mans '66 (14. 11. 2019)
  • Tenkrát v Hollywoodu (15. 8. 2019)
  • The Irishman (27. 11. 2019, Netflix)
  • Parazit (3. 10. 2019, recenze)
  • Králíček Jojo (23. 1. 2020)
  • Manželská historie (6. 12. 2019, Netflix)
  • Malé ženy (30. 1. 2020)

S nejvíce, tedy jedenácti nominacemi, slavnostní ceremoniál vyhlíží Joker. Temné drama o zrodu batmanovského padoucha v režii Todda Phillipse. „Joker, za přispění tradičně brilantního Joaquina Phoenixe, zde není ikonou nesoustředěného chaosu, jakou v minulosti ztvárnili Jack Nicholson či Heath Ledger,“ píše recenzent ČT24 o příběhu komiksového původu.

Le Mans '66 (Ford v Ferrari) sleduje osudy někdejších automobilových závodníků a konstruktérů Kena Milese a Carolla Shelbyho, jejichž úkolem je postavit pro Ford závodní auto, které by porazilo stáj Ferrari. Ve filmu Jamese Mangolda je ztvárnili Matt Damon a Christian Bale.

Martin Scorsese byl na Oscara nominován už bezpočtukrát, získal zatím jen jediného (za Skrytou identitu z roku 2007). Další šanci mu nyní dává jeho Irčan (The Irishman). Robert De Niro coby nájemný zabiják vzpomíná na tajemství zločineckého klanu. Snímek kromě filmařských kvalit zaujal i digitálním omlazením hereckých hvězd (kromě De Nira třeba i Ala Pacina).

Taika Waititi může Oscara obdržet za válečnou satiru Králíček Jojo (Jojo Rabbit) z dob nacistického Německa. Desetiletý Jojo ma za imaginárního kamaráda Adolfa Hitlera a matku (také na Oscara nominovanou Scarlett Johanssonovou), která ukrývá židovskou dívku.

Scarlett Johanssonová může hereckého Oscara získat i za Manželskou historii (Marriage Story). Rozpad vztahu a zároveň snahu udržet rodinu pohromadě prožívá na plátně s Adamem Driverem (též nominovaným na prestižní ocenění). Břitký i procítěný příběh natočil Noah Baumbach.

Kniha Louisy May Alcottové Malé ženy (Little Women) se dočkala už několika filmových zpracování. Nejnověji se romantického historického příběhu o ženách, které chtějí život prožít podle svého, ujala Greta Gerwigová. Oscara si vysloužila nejen ona, ale i dvě herečky: Saoirse Ronanová a Florence Pughová.

Z bojišť první světové války až na červený koberec dovedlo Sama Mendese historické drama 1917. Děj filmu se odehrává v roce, jenž mu dal i název. Dva muži jsou vysláni, aby doručili zprávu, která by zabránila britským jednotkám, aby se nechaly zmasakrovat v německé pasti.

Quentin Tarantino, už ověnčený čerstvým Zlatým glóbem, nechybí ani v oscarových nominacích na nejlepší film. Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood) se vrací do zlaté éry továrny na sny koncem šedesátých let a po svém jí skládá poctu. Prostřednictvím Leonarda DiCapria coby televizního herce a Brada Pitta jako kaskadéra.

Oscarovou šanci nechce promarnit ani Parazit (Parasite). Směs hrubého humoru, drásavého napětí a sociální kritiky natočil jihokorejský filmař Pon Džun-ho. Sleduje chudou rodinu Kimů, která využije příležitosti k „parazitování“ na majetnější rodině.

Na nejlepšího hlavního herce byli kromě jmenovaných nominováni také Antonio Banderas za roli stárnoucího režiséra ve snímku Bolest a sláva, hvězda filmu Tenkrát v Hollywoodu Leonardo DiCaprio, Adam Driver se svou rolí v dramatu Manželská historie, Joaquin Phoenix za hlavní roli ve snímku Joker a Jonathan Pryce, který přesvědčil jako hlava církve František ve filmu Dva papežové.

Do výběru nejlepších hereček se vedle Scarlett Johanssonové a Saoirse Ronanové dostaly také tři představitelky hlavních rolí v životopisných filmech: Cynthia Erivová za ztvárnění černošské aktivistky a filantropky ve filmu Harriet; Charlize Theronová z dramatu Bombshell, jež také vychází ze skutečného příběhu žen, které obvinily šéfa Fox News Rogera Ailese ze sexuálního obtěžování; a Renée Zellwegerová, jež se na plátně proměnila ve svou slavnou kolegyni Judy Garlandovou.