Filmová upoutávka týdne: Rozvádíme se. Adam Driver a Scarlett Johanssonová se už dál nesnesou

Že rozpad rodiny umí být těžká záležitost, ukázal už například Oscarem ověnčený snímek Kramerová versus Kramer. Ošidná zákoutí rozvodových sporů přiblíží i nový film amerického tvůrce Noaha Baumbacha Manželská historie (v originále Marriage Story), který sbírá pochvalná hodnocení od svého uvedení na festivalech v Benátkách a Torontu.

Ústřední manželskou dvojici Charlieho a Nicole ztvárnili Adam Driver a Scarlett Johanssonová. Charlie je poměrně úspěšný divadelní režisér, kterého čeká debut na Broadwayi. Nicole je zase herečkou, hvězdou Charlieho představení, ale její talent je víceméně zastíněn ambicemi partnera. Doma se pak starají o své jediné dítě, malého Henryho, kterého oba upřímně milují.

Jejich partnerský vztah je na tom ale špatně, a to až tak, že je na stole rozvod. Ačkoli své okolí ujišťují, že se rozejdou v přátelském duchu, způsobem, který bude mít minimální negativní dopad na Henryho, řízení nakonec kulminuje opačným směrem. Advokátka přesvědčuje Nicole, že může z rozvodu vytěžit maximum, ať už jde o finance, nebo o péči o Henryho. Na ostrého právníka se tak obrací i Charlie.

Film Manželská historie
Zdroj: Facebook Marriage Story

Pro režiséra Baumbacha je téma osobní. Ve svém průlomovém snímku z roku 2005 Sépie a velryba zkoumal rozvod svých rodičů a před několika lety si rozpad manželství sám zažil.

„K materiálu mám faktickou vazbu, ale také se jeden čas rozváděla spousta mých přátel. Viděl jsem v tom příležitost se tím nějak víc zabývat, a tak jsem si udělal takový výzkum. Vyzpovídal jsem své kamarády a přátele mých blízkých, ale také právníky, soudce a mediátory,“ nastínil Baumbach v rozhovoru pro server Deadline.

Baumbachovo dílo uspělo u recenzentů

Nakonec chtěl ve filmu zdůraznit, jak se i ty nejlepší úmysly mohou zvrtnout tváří v tvář realitě právních procesů. Při rešerších navíc došel k závěru, že bolestivý zážitek při rozvodu je prakticky jistý. „Myslím, že je těžké si to představit, pokud tím neprocházíte,“ poznamenal tvůrce. 

Filmové ztvárnění ale rezonuje u kritiky. Na zahraničním agregátoru recenzí Rotten Tomatoes má snímek Manželská historie v průměru hodnocení 9,2 z 10. Například Barry Hertz z The Globe and Mail podotýká, že jde o „dílo, které vás v jednu chvíli přinutí vybuchnout smíchy, abyste si vzápětí rvali vlasy“.

Joe Morgenstern z Wall Street Journal zase napsal, že film „vyobrazuje rozpad manželství, v němž je neobvyklá intimita vytvořena paradoxně za pomoci velkých a duchaplných hereckých výkonů“.

Film Manželská historie
Zdroj: Facebook Marriage Story

Z velkofilmu k malému dramatu

Manželská historie disponuje řadou osvědčených herců a hereček jako Laura Dernová, Alan Alda nebo Ray Liotta, ale největší břímě leželo na Johanssonové a Driverovi. Díky tomuto castingu ovšem může film snadněji oslovit i širší veřejnost. Jak Driver, tak Johanssonová totiž mají za sebou angažmá v největších filmových sériích současnosti.

Driverovi sice nastartoval kariéru seriál Girls, ale akcelerovala díky Star Wars, kde si letos potřetí zahrál hlavní zápornou postavu Kyla Rena. Ovšem v Baumbachových filmech hraje už téměř pravidelně.

Johanssonová, která se zase na plátnech objevuje od dětství (mimo jiné Zaříkávač koní nebo Ztraceno v překladu), pak dosáhla největší slávy díky postavě Black Widow v komiksových filmech Marvelu, například v letošním hitu Avengers: Endgame. A příští rok na jaře se k postavě vrátí ve vlastním celovečerním snímku.