Masivní nástup komiksových Avengers v kinech lámal rekordy. Historický žebříček mění i v Česku

Žádný rekord nebyl pro komiksové Avengers v kinech dost velký, aby ho velkolepě nepřekonali. Snímek Avengers: Endgame prokázal, že se stal filmovou událostí, kterou je potřeba vidět, a to nejlépe hned o prvním víkendu. Díky tomu tak celosvětové tržby stihly překonat dříve prestižní metu jedné miliardy dolarů a je otázka, jestli nakonec nepokoří i nejúspěšnější film všech dob – Avatara s 2,8 miliardy dolarů. Velký zájem o Avengers ovšem neminul ani Česko.

Film Avengers: Endgame při svém vstupu do kin přepisoval historické žebříčky. Za úvodní víkend utržil od severoamerických diváků podle odhadů 350 milionů dolarů. Nejenže stanovil nový rekord, ale ten původní překonal s obrovským skokem. Přitom předchozí primát držel minulý díl Avengers s podtitulem Infinity War, který loni začínal se sumou 257,7 milionu dolarů.

Už první dny naznačovaly, že dosavadní rekordy Endgame hravě zastíní. Předtím první příčku za nejlepší čtvrteční předpremiéry i páteční den (respektive první regulérní promítací den) držely Star Wars s epizodou Síla se probouzí. Jejich pátečních 119 milionů se krčí ve stínu 157 milionů, které má Endgame.

Návštěvnost filmů v USA
Zdroj: Box Office Mojo

Přestože mohl očekávaný raketový start ohrozit handicap v podobě délky (Endgame je s třemi hodinami nejdelším snímkem v marvelovské komiksové sérii), ve prospěch díla hrálo to, že byl nasazen v dosud největším počtu amerických kin. A kina s ohledem na vyprodané projekce přidávala promítání i v neobvyklých časných ranních hodinách.

Ke světovému rekordu pomohly i obří výsledky z Číny

Avengers ovšem triumfovali v celém světě. Jako vůbec prvnímu filmu se Endgame povedlo překonat miliardovou hranici na tržbách už za úvodní víkend. Výsledných 1,2 miliardy je dokonce skoro dvojnásobek toho, kolik dosud činil rekord – Infinity War si loni došla pro 640 milionů.

Zásluhu na tom má i souběžné uvedení v Číně, která nezůstala příliš pozadu za obřím americkým číslem. Čínské publikum už nechalo v pokladnách 330,5 milionu dolarů. Posledním velkým trhem, který na premiéru čekal, bylo Rusko, kde se ale dočkali teď v pondělí.

Během několika dnů každopádně byly překonány všechny dosavadní letošní premiéry včetně jiného marvelovského filmu Captain Marvel, který od svého březnového uvedení utržil globálně 1,1 miliardy. Captain Marvel se navíc třeba v Americe svezla na vlně zájmu o Avengers a ve víkendovém žebříčku přeskočila novější filmy a umístila se hned za aktuálním hitem.

K masivnímu otevíracímu víkendu dopomohl i zájem diváků zhlédnout příběh v IMAXu nebo ve 3D, což zvedá ceny lístků a tím i výsledné tržby. Zatímco Infinity War o svém prvním víkendu vydělal z 3D projekcí po celém světě 366 milionů, Endgame už přepočítávalo 540 milionů. V případě IMAXu si Endgame přišlo na 91,5 milionu (dosud nejúspěšnější film – Star Wars: Síla se probouzí – dosáhl sumy necelých padesáti milionů).

Ani Čechy neminula mánie kolem Avengers, a tak i v tuzemsku Endgame láme rekord. O víkendu na film zašlo 344 tisíc lidí a tržby dosáhly 58 milionů korun. Dosud nejhojnější obecenstvo přišlo v roce 2015 na Padesát odstínů šedi, film měl za první víkend 254 tisíc diváků. K čtvrtmilionu se v minulosti přiblížily také Harry Potter a relikvie smrti – 1. část, Hobit: Bitva pěti armád nebo Star Wars: Síla se probouzí.

Návštěvnost filmů v ČR
Zdroj: Kinomaniak