TÉMA

Marvel

Spoustu věcí si musíme domyslet, máme ale kanály do studia, říká překladatel „marvelovek“

Filmový vesmír Marvelu rozšiřuje od 16. února akční příběh Ant-Man a Wasp: Quantumania. Do českých kin vstupuje s dabingem i s titulky. Za obojím stojí překladatel Vojtěch Kostiha. Z jednatřiceti filmů ságy Avengers, které vznikly pod hlavičkou Marvelu, jich přeložil dvacet.
16. 2. 2023|

Nejvýdělečnější film historie, který nemá fanoušky. Do kin míří po třinácti letech pokračování Avatara

Už jen několik týdnů zbývá do premiéry prvního pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avatara režiséra Jamese Camerona. Technologicky převratný snímek, po němž se desítky dalších velkofilmů převlékaly do 3D, ale přichází do úplně jiné doby, než v jaké vstupoval do kin původně. Pandemií i streamováním změněný trh posunul návyky diváků, pro něž už obří modří tvorové, kteří bojují za záchranu své panensky krásné planety Pandora, nemusí být takové lákadlo. Podle insiderů oslovených ČT24 ale film s podtitulem The Way of Water zase překvapí.
12. 11. 2022|

Na marvelovku musí do Kazachstánu. Z ruských kin zmizel Hollywood, domácí produkce netáhne

Hollywoodská studia kvůli ruské invazi na Ukrajinu i mezinárodním sankcím kompletně stáhla svoji produkci z tamních kin. Ty největší letošní snímky jako pokračování Top Gunu, Jurského světa nebo animovaných Mimoňů není možné v Rusku oficiálně vidět. Návštěvnost kin výrazně klesla, lidi domácí produkce netáhne. Někteří však neváhají za novými filmy jet i stovky kilometrů do zemí, kde se promítají.
14. 7. 2022|

Herečka Johanssonová žaluje Disneyho kvůli premiéře filmu Black Widow. Společnost to ostře odmítá

Americká herečka Scarlett Johanssonová podala žalobu na filmové studio Disney. Společnost podle ní porušila smlouvu, když uvedla její snímek Black Widow na začátku července ve stejný den v kinech i na streamovací službě Disney+, čímž ji měla připravit o smluvní výdělky navázané na tržby v kinech. Společnost již žalobu, která nemá v Hollywoodu obdoby, ostře odmítla.
30. 7. 2021|

Comic-Con se poprvé vybarvil v Praze. Dorazil Superman, Hellboy i Gimli

Spider-Man a Batman na jednom místě? Ve filmu nepravděpodobné, na Comic-Conu v Praze realita. Tuzemská metropole o víkendu poprvé zažila akci, na níž se potkávají fanoušci popkulturních fenoménů z oblasti komiksu, sci-fi, fantasy či počítačových her. Comic-Con se v zahraničí pořádá už půlstoletí. Typická navíc pro tyto akce je hojná účast lidí v převlecích za hrdiny – některé kostýmy a masky mají přitom velmi blízko k filmovým předobrazům. A ani česká premiéra Comic-Conu v areálu O2 Universa se bez toho neobešla, stejně tak nechyběli známí herci či uspěšní autoři komiksů.
9. 2. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Noví mutanti vnáší do komiksu trochu hororu

Sérii X-Men sice loni oficiálně uzavřel snímek Dark Phoenix, úplně poslední slovo ale tohle univerzum před převelením zpátky pod Marvel u Disneyho neřeklo. V dubnu se ještě kina dočkají dlouho odkládaného filmu Noví mutanti, který by měl nabídnout hororovější přístup ke komiksové látce.
11. 1. 2020|

Filmová upoutávka týdne: „Táta byl čaroděj.“ Studio Pixar modernizuje fantasy

Na příští rok si studio Pixar připravilo jeden ze svých originálních námětů. Ve snímku Frčíme zavede diváky do fantasy světa, který ale nepřipomíná obvyklé středověké kulisy, nýbrž relativně moderní prostředí s auty a televizemi.
12. 10. 2019|

Masivní nástup komiksových Avengers v kinech lámal rekordy. Historický žebříček mění i v Česku

Žádný rekord nebyl pro komiksové Avengers v kinech dost velký, aby ho velkolepě nepřekonali. Snímek Avengers: Endgame prokázal, že se stal filmovou událostí, kterou je potřeba vidět, a to nejlépe hned o prvním víkendu. Díky tomu tak celosvětové tržby stihly překonat dříve prestižní metu jedné miliardy dolarů a je otázka, jestli nakonec nepokoří i nejúspěšnější film všech dob – Avatara s 2,8 miliardy dolarů. Velký zájem o Avengers ovšem neminul ani Česko.
29. 4. 2019|

Avengers na den Země začali zachraňovat planetu

První diváci viděli na Velikonoční pondělí jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Premiéru měl poslední díl Avengers s podtitulem Endgame. Závěr hollywoodské série vstoupí do kin, včetně českých, tento týden ve čtvrtek. Premiéru měl symbolicky na den Země. Právě o její záchranu totiž jde. O vstupenky je rekordní zájem a odborníci odhadují, že komiksový příběh o superhrdinech bude i supervýdělečný.
23. 4. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Avengers pojí síly s Captain Marvel

Studio Marvel se zase chystá rozbít bank. Poté, co loni utržil film Avengers: Infinity War teprve jako čtvrtý snímek v historii přes dvě miliardy dolarů a zanechal diváky u otevřeného a temného konce, může pokračování s podtitulem Endgame diváckou hysterii ještě vyšponovat. Už proto, že má uzavřít desetiletí dobrodružství s postavami jako Iron Man, Captain America a Thor.
16. 3. 2019|

Recenze: Captain Marvel má ke spasitelce daleko. Samotnou ji jen tak tak zachraňuje komedie

Studio Marvel se ve své komiksové sérii vytasilo s prvním filmem věnovaným některé z jejich superhrdinek. Volba padla na Captain Marvel, ale žádný zázrak se nekoná. Snímek je potvrzením toho, že Marvel ví, jak natočit fungující blockbuster, který vydělá neskutečné peníze, avšak neumí se odvázat. Výsledkem je slušná dvouhodinová zábava, které však chybí vlastní tvář.
10. 3. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Dark Phoenix věští konec X-Menů. Značku pak nejspíš přebere Disney

Komiksový tým mutantů X-Men čeká v červnu další výzva. Ve filmu s podtitulem Dark Phoenix budou čelit nebezpečí z vlastních řad. Hrozbou pro ně ale spíš je, že tento snímek může být posledním z dosavadní linie, která započala už v roce 2000. Produkující studio 20th Century Fox totiž brzy zřejmě spadne pod studio Disney, které X-Meny nejspíš v jiné podobě začlení do svého komiksového universa, kterému kralují Avengers.
2. 3. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Na výlet po Evropě vyrazil Spider-Man. Měl čas i na Karlův most

Je to sotva měsíc, co kina uvedla Spider-Mana v hyperaktivní animované verzi ukazující hned několik podob této postavy, a už nový trailer láká na červencový hraný snímek Spider-Man: Daleko od domova, v němž si oblíbeného komiksového superhrdinu opět zahrál Tom Holland.
20. 1. 2019|