Filmová upoutávka týdne: Dark Phoenix věští konec X-Menů. Značku pak nejspíš přebere Disney

Komiksový tým mutantů X-Men čeká v červnu další výzva. Ve filmu s podtitulem Dark Phoenix budou čelit nebezpečí z vlastních řad. Hrozbou pro ně ale spíš je, že tento snímek může být posledním z dosavadní linie, která započala už v roce 2000. Produkující studio 20th Century Fox totiž brzy zřejmě spadne pod studio Disney, které X-Meny nejspíš v jiné podobě začlení do svého komiksového universa, kterému kralují Avengers.

Tým X-Men se na filmovém plátně předvedl poprvé před devatenácti lety a seznámil diváky s komiksovými mutanty známými už od šedesátých let v tištěné podobě. A zatímco tam je jejich domovem vydavatelství Marvel, podobně jako Iron Man, Kapitán Amerika nebo Thor, tak licenci na filmovou adaptaci získalo studio 20th Century Fox, které v nich našlo výdělečnou sérii. Však se postavy profesora Xaviera, Magneta, Wolverina, Jean Greyové nebo Cyclopse už objevily v devíti filmech.

Letos přibude desátý a inspiruje se v jednom z nejslavnějších komiksových příběhů této značky. X-Meni jsou v ní konfrontováni s nesmírně silnou vesmírnou entitou zvanou Phoenix, která přebírá kontrolu nad jejich členkou, což z ní činí děsivou hrozbu pro celé lidstvo.

Film X-Men: Dark Phoenix
Zdroj: CinemArt

Odpovědnost za styl filmů X-Men je dávána Bryanu Singerovi, který režíroval hned čtyři snímky o mutantském týmu. První dva a pak zatím poslední dva. Na jeho minulý příspěvek s podtitulem Apokalypsa už ale navazuje jiný tvůrce.

Režie se ujal Simon Kinberg, který u série dlouhodobě působí jako scenárista a producent. Paradoxně byl spoluscenáristou i dílu s názvem Poslední vzdor v režii Bretta Ratnera, který zápletku okolo Phoenix částečně zpracovával, ale který se na rozdíl od prvních dvou filmů režírovaných Singerem setkal s výraznou kritikou.

Film X-Men: Dark Phoenix
Zdroj: CinemArt

Inspirace úspěšným Loganem

„Je mi líto, že Poslední vzdor nebyl příběh Dark Phoenix, že to byl hlavně příběh o mutantském léku a že zápletka s Dark Phoenix byla upozaděna. Možná že svět tehdy nebyl v kontextu vývoje komiksových filmů připraven na tak temný tón,“ říká nyní Kinberg. Námět nového filmu by už měl být jednolitý.

„Způsob, jakým jsem chtěl natočit tenhle snímek, byl velmi odlišný od estetiky předchozích filmů X-Men, na kterých jsem se podíl a na které jinak jsem pyšný, ale chtěl jsem, aby byl víc naturalistický, víc hmatatelný, hodně mě inspirovalo, co James Mangold udělal s Loganem. Uvažoval jsem, že kdybych dokázal do filmu dostat tuto estetiku, že by pak různé intergalaktické a velkolepé věci, které se ve filmu stanou, způsobily větší šok a více emocí,“ přiblížil režisér.

Režisér a scenárista Simon Kinberg s hercem Michaelem Fassbenderem
Zdroj: CinemArt

Pro fanoušky současné podoby filmových X-Menů to může být i rozlučkový snímek. Očekává se, že brzy se završí obří obchod, v rámci nějž studio Disney získá do svého portfolia vše, co nyní produkuje 20th Century Fox, tedy i komiksové mutanty.

Vzhledem k tomu, že Disney zároveň vlastní Marvel, který od roku 2008 intenzivně a cílevědomě buduje svůj filmový vesmír složený ze svých komiksových postav, značku X-Men bude chtít začlenit jako jeden z posledních chybějících střípků v mozaice. Aby to ale fungovalo, bude je nejspíš muset pojmout úplně nově.