Disney kupuje většinu 21st Century Fox. V miliardové transakci získá Simpsonovy i X-Meny

Americký zábavní gigant Walt Disney koupí většinu aktivit 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolarů (1,14 bilionu korun). Disney tak získá filmová a televizní studia, kabelové stanice a zahraniční televizní stanice z impéria mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Pokud bude dohoda schválena americkými regulačními orgány, Disney upevní svou pozici největší mediální společnosti na světě. Do svého portfolia Disney bude moct zařadit i filmy jako Avatar, sérii X-Men nebo seriál Simpsonovi.

Podle dohody 21st Century Fox před akvizicí oddělí do samostatné firmy zpravodajské sítě a stanice Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 a Big Ten Network, které nebudou součástí dohody, uvedla agentura AP. Disney převezme také dluh společnosti 13,7 miliardy dolarů.

  • V roce 2016 dosáhla společnost Disney největšího podílu na americkém trhu z hlediska tržeb z kin. S třemi miliardami dolarů zaujímala více než čtvrtinu trhu. Studio 20th Century Fox se s necelými třinácti procenty podílu a tržbami skoro 1,5 miliardy nacházelo na třetím místě.

Podle listu Financial Times bude mít spojení, pokud bude schváleno, dalekosáhlé důsledky pro globální mediální prostředí. Dohoda přichází v době, kdy se Disney snaží vyrovnat s konkurencí technologických firem v zábavním průmyslu. Ten prochází velkými změnami. Spotřebitelé se stále více obracejí na internet, kde expandují se svou nabídkou videoslužeb technologické firmy. Inzerenti pak následují spotřebitele.

  • Za Lucasfilm, který má v portfoliu ságu Star Wars, zaplatil 4,06 miliardy dolarů.
  • Za Marvel Entertainment, jedno z největších komiksových vydavatelství a filmového producenta, dal také zhruba čtyři miliardy dolarů. 
  • Studio Pixar, které se proslavilo počítačově animovanými filmy jako Toy Story: Příběh hraček nebo Příšerky s. r. o., převzal za 7,6 miliardy dolarů.

Dohoda se uskuteční formou výměny akcií. Akcionáři Fox obdrží za každou svou akcii 0,2745 akcie Disney.

  • Ještě než v roce 2009 koupil Disney společnost Marvel, získalo studio 20th Century Fox práva na některé komiksové postavy Marvelu. Od roku 2000 se tak pravidelně objevovaly na plátně třeba filmy o X-Menech, později ale vznikla i Fantastická čtyřka nebo Deadpool. Disney je tak nemohl používat, přestože v posledních letech úspěšně uvádí řadu známých superhrdinů jako je Iron Man, Thor nebo Strážci galaxie, kteří v tištěných příbězích spadají do stejného světa jako X-Meni. Díky aktuálnímu obchodu by se tak v budoucnu třeba X-Meni mohli objevit také jako součást populární marvelovské týmovky Avengers, která sdružuje jednotlivé postavy a jejíž třetí díl jde do kin příští rok.

Fox také společnosti Disney odprodá své aktivity v zahraničí, včetně 39procentního podílu v britské satelitní televizi Sky. Disney se tak rovněž stane majitelem společnosti Star India, což je velká mediální skupina, která provozuje desítky sportovních a zábavních kanálů.

Murdoch si ale udrží kontrolu nad zpravodajskou skupinou News Corporation. Ta vlastní noviny The Times a The Sun a od 21st Century Fox se oddělila v roce 2013.

Pro zábavní průmysl je prodej aktivit 21st Century Fox překvapením. Očekávalo se, že Murdoch, který své impérium v uplynulých 50 letech neustále rozšiřoval, firmu předá jednomu ze svých dvou synů. Šéfem Disney zůstane do roku 2021 Bob Iger.