Filmová upoutávka týdne: „Táta byl čaroděj.“ Studio Pixar modernizuje fantasy

Na příští rok si studio Pixar připravilo jeden ze svých originálních námětů. Ve snímku Frčíme zavede diváky do fantasy světa, který ale nepřipomíná obvyklé středověké kulisy, nýbrž relativně moderní prostředí s auty a televizemi.

Zatímco technologické vymoženosti se pro elfy, skřítky a další známé fantasy bytosti staly samozřejmostí, magie se z jejich životů zdánlivě vytratila. Když se tak dospívající bratři Ian a Barley jednoho dne dozvědí, že jejich zesnulý otec byl čaroděj a že po něm zbyla kouzelná hůl, převrací jim to život. Zvlášť když s pomocí magického objektu mohou svého otce přivést na jeden den zpátky. Avšak něco se nepovede a objeví se jenom jeho nohy. Vyrazí tak společně na pouť, aby situaci napravili.

Z posledních pěti filmů studia Pixar, které bylo od devadesátých let známé svou inovativností, byl jenom jeden snímek úplně novým projektem. Ve zbylých případech se studio, jež pozvedlo počítačovou animaci na standard dnešní tvorby, spolehlo na pokračování zavedených titulů.

Komerčně tak ovšem slaví výrazný úspěch. Jak loňský snímek Úžasňákovi 2, tak letošní Toy Story: Příběh hraček 4 utržily v kinech po celém světě více než miliardu dolarů. A i když si v těchto případech studio vydobylo i uznání kritiků, snímkem Frčíme potvrzuje, že na nové látky přesto nezanevřelo.

Film opět spojuje Pratta s Hollandem

Režii má na starost Dan Scanlon, pro nějž jde o teprve druhý pixarovský celovečerní snímek po Univerzitě pro příšerky a pro nějž film Frčíme zároveň představuje hodně osobní projekt. Jako jeden ze scenáristů totiž při psaní příběhu vycházel z vlastního života – ze zkušenosti se smrtí otce a vlivu této události na něj a jeho bratra, když byli mladší.

Hlavní postavy namluvila dvojice herců, která se proslavila v prostředí komiksových filmů pod záštitou Marvelu. Chris Pratt jako Star-Lord a Tom Holland jako Spider-Man se dokonce sešli v komerčně nejúspěšnějších filmech posledních dvou let – Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame.

Tom Holland a Chris Pratt
Zdroj: Facebook Onward

Oba dva tak zažívají dosavadní vrchol svých kariér. Obzvláště čtyřicetiletý Pratt se v posledních letech vypracoval. Začínal v televizi, i čeští diváci ho mohli vidět v seriálech jako Everwood nebo O.C., ovšem v posledních letech získal role v řadě výrazných hollywoodských hitů. Vedle Star-Lorda ve Strážcích Galaxie to byl Jurský svět nebo LEGO příběh. Ve všech třech případech navíc došlo na pokračování. Ani třiadvacetiletý Holland nezahálí, jen příští rok by jeho jméno mělo figurovat v titulcích hned pěti filmů.