Všechno bude, možná i Oscar. Češi vybrali svého favorita na prestižní ceny

Trailer: Všechno bude (zdroj: ČT24)

Česká filmová a televizní akademie vybírala i letos mezi filmovými novinkami snímek, který by mohl uspět na cenách Oscar. Volba padla na road movie Všechno bude, kterou v koprodukci České televize natočil slovinský režisér Olmo Omerzu. Získal za ni už cenu za režii na filmovém festivalu v Karlových Varech. Zda má šanci i na Oscara, se dozví 22. ledna příštího roku.

Vhodného kandidáta na nejlepší zahraniční cizojazyčný film vybírali akademici z jednadvaceti českých hraných a dokumentárních filmů, které přihlásili jejich producenti.

Velkou naději na výběr měl také autorský debut Adama Sedláka Domestik; drama Roberta Sedláčka o Janu Palachovi; snímek Dana Svátka o boji s alkoholem Úsměvy smutných mužů a příběh šéfa poválečné československé rozvědky Toman, který do kin teprve přijde. Diváci ho uvidí od 4. října.

Všechno bude je třetím celovečerním snímkem režiséra a scenáristy Olma Omerzua. Původem slovinský tvůrce vystudoval pražskou FAMU a debutoval v roce 2012 dramatem Příliš mladá noc, o tři roky později následoval Rodinný film. Opakovaně se ve své tvorbě vrací k tématům blízkých vztahů, modelu rodiny a přechodu mezi dětstvím a dospělostí.

Jeho poslední počin je příběhem dvou sotva patnáctiletých kluků, kteří se v ukradeném autě vydávají na cestu přes celou republiku. Prostřednictvím jejich dobrodružství Omerzu vypráví o přátelství, touze po pocitu svobody a po tom, něco zažít.

Omerzu už za svou tvorbu obdržel Ceny české filmové kritiky i nominace na Českého lva. V zahraničí uspěl jeho Rodinný film na festivalu v Tokiu. Jestli k těmto úspěchům může přibýt i Oscar, zjistí filmař i diváci 22. ledna, kdy budou zveřejněny nominace. Vítězové 91. ročníku pak svá jména uslyší 24. února během ceremoniálu v Los Angeles.

Češi mají i Tlumočníka

Americké akademiky se snaží zaujmout i další road movie s českou účastí, která navíc vznikla s přispěním České televize. Slovensko totiž pro ceněnou sošku vysílá Tlumočníka – snímek Martina Šulíka s Jiřím Menzelem v jedné z hlavních rolí.

Menzel se Oscarům představuje tentokrát jako herec, jako režisér už ale Oscara má, za Ostře sledované vlaky (1968). Pokus vstoupit před pěti lety podruhé do oscarové řeky s prostopášnou komedií Donšajni už ovšem nevyšel.

  • Mezi pět nominovaných se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary
  • Do finálového výběru se podařilo dostat ještě dalším pěti snímkům: komediím Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967) a Vesničko má středisková (1985) a také dramatům Obecná škola (1991) a Musíme si pomáhat (2002).
  • Soška Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja režiséra Jana Svěráka. 
  • Další dva Oscary si Česko (Slovensko) připsalo v 60. letech – za Obchod na korze a za Ostře sledované vlaky.