Minulost je za dveřmi. Šéf rozvědky Toman „kšeftuje“ s novým trailerem

Trailer: Toman (zdroj: Total HelpArt T.H.A.)

Už za měsíc tuzemská kina odvypráví možná neuvěřitelný, nicméně pravdivý příběh šéfa poválečné československé rozvědky. Drama Toman natočil Ondřej Trojan, režisér filmů Želary a Občanský průkaz. Snímek s Jiřím Macháčkem v titulní roli představuje nový trailer a filmové vizuály.

Zdeněk Toman měl v poválečném Československu za úkol sehnat peníze na financování komunistické strany a její cesty k uchvácení moci. „Nebyl politik v pravém slova smyslu, byl to hlavně kšeftař. Obchodoval se vším a s každým. Kšeftoval například s říšskými markami, pašoval a prodával za valuty zboží v Londýně, židovským uprchlíkům prodával možnost dostat se přes Československo z východní Evropy na Západ a dál do Palestiny,“ přibližuje Ondřej Trojan, co byl Toman zač.

V dramatu, u něhož je i spoluautorem scénáře, se pokusí věrohodně vykreslit, co se v Československu dělo v období tzv. třetí republiky, tedy mezi koncem války a únorem 1948, kdy moc ve státě převzali komunisté.

Na pozadí chaotické doby zároveň zachycuje, co okolnosti, příležitost, touha po moci a nenažranost může udělat s charakterem člověka. Tomanovi se podařilo dostat do mocenské pozice, kdy uměl zařídit cokoliv, cokoliv od něj ale také šlo očekávat.

Bez obehraných klišé

„Snažil jsem se vyhnout se při realizaci filmu všem obehraným klišé,“ říká Trojan. Stejně tak přistupoval k propagaci filmu. „Chtěl jsem, aby byla kreativní, dělaná se zápalem a bez předem nalinkovaných mustrů. Všechny zásadní nápady na propagaci filmu nakonec vzešly z docela malého až rodinného kruhu lidí naladěných na stejnou vlnu,“ prozradil.

Plakát k filmu a vizuální komunikaci vymyslel například Tomáš Zilvar, manžel představitelky hlavní ženské role Kateřiny Winterové. Vytvořil ho ze snímku od fotografa Maxmiliana Denkra. „Autor všech upoutávek i našeho filmového traileru Vladimír Barák je za roky naší spolupráce v podstatě také členem rodiny,“ dodává Trojan.

Do kin vstoupí Toman 4. října. Vedle Jiřího Macháčka a Kateřiny Winterové diváci ve snímku, který vznikl v koprodukci České televize, uvidí také například Kristýnu Bokovou a Táňu Pauhofovou v rolích dalších žen, které provázely Tomanův vzestup a pád. Politickou garnituru té doby ztvárnili Stanislav Majer, Roman Luknár, Marek Taclík, Miroslav Táborský či Jaromír Dulava.