Banksy otevřel hotel s nejhorším výhledem na světě. Stojí proti izraelské zdi

Jeho majitel vtipkuje, že jde o hotel s nejhorším výhledem na světě. Nový „The Walled Off Hotel“ (neboli Hotel obehnaný zdmi) v Betlémě stojí přímo vedle několik metrů vysoké zdi, která odděluje Izrael od Západního břehu Jordánu, který je součástí palestinské samosprávy. Turisty do něj však láká výzdoba z dílny světoznámého britského sprejera Banksyho. Projekt má podpořit dialog na Západním břehu.

Britský graffiti a konceptuální umělec Banksy představil nový projekt. Několik měsíců tajně pracoval na přestavbě bývalé keramické dílny v designový hotel, který má podle jeho slov „nejhorší výhled na světě“. Celou třípatrovou budovu v palestinském Betlémě naproti izraelské zdi zdobí Banksyho díla a má sloužit hostům z obou znesvářených stran.

Banksy otevřel hotel s nejhorším výhledem na světě (zdroj: ČT24)

Výzdoba hotelu zahrnuje sochy dusící se slzným plynem nebo andělíčky s dýchacími maskami. Na jedné stěně spolu zápasí izraelský voják a Palestinec s rouškou přes tvář, přes hlavy se však mlátí jen polštáři.

Klub gentlemanů

„Banksy se v téhle budově podílel prakticky na všem. Je to opravdu Banksyho hotel,“ říká palestinský manažer hotelu Wissam Salsah. Z každé místnosti je vidět vysokou betonovou zeď, kterou Izrael začátkem tisíciletí postavil jako obranu před atentátníky. Překážka sice počet útoků snížila, pro Palestince však představuje symbol izraelského útlaku.

Hotel má připomínat „klub anglických gentlemanů z koloniální éry“, což je narážka na britský vliv na Blízkém východě. Číšníci z řad místních obyvatel tak třeba podávají čaj o páté. Součástí hotelu je umělecká galerie. Její jediná expozice se věnuje právě izraelské zdi.

Hotel Walled Off je Banksyho největším projektem od roku 2015, kdy umělec otevřel zábavní park Dismaland. Na rozdíl od Dismalandu, který měl otevřeno jenom měsíc, hotel dveře prý jen tak nezavře. Ubytovat se lze v několika pokojích, booking údajně začne v následujících týdnech. Hotel bude veřejnosti otevřený od 20. března.