Banksy podpořil uprchlíky: Dívku z Bídníků rozplakal slzný plyn

Dívku z Bídníků rozplakal slzný plyn (zdroj: ČT24)

Britský umělec Banksy se vymezil proti vyklizení části uprchlického tábora nedaleko Calais. Upozornil na video, které údajně dokumentuje, že policie zasáhla slzným plynem. Graffiti plačící dívky Cosetty z muzikálu Bídníci se objevilo naproti francouzské ambasádě v Londýně. Není to prvně, kdy se Banksy vyjádřil k uprchlické krizi. Nedávno přímo v takzvané „calaiské džungli“ zpodobnil Steva Jobse jako uprchlíka.

Technologický vizionář Steve Jobs byl totiž potomkem syrského emigranta. „Často jsme přesvědčováni o tom, že migrace odčerpává zdroje země, ale Jobs byl syn migranta,“ připomněl tehdy Banksy, který tvoří v anonymitě. „Ale Apple je nejvýdělečnější firma na světě, platí více než sedm miliard dolarů na daních ročně,“ dodal Banksy.

Banksyho dílo v Calais
Zdroj: Banksy

Právě z francouzského přístavního města Calais se snaží dostat do Velké Británie tisíce uprchlíků. Tábor u Calais zvaný „džungle“ je domovem asi 7000 migrantů, převážně ze Sýrie, Afghánistánu a Eritreje, kteří se chtějí dostat do Británie a začít tam nový život.

Banksy nedávno věnoval uprchlickému táboru v Calais prvky ze své instalace Dismaland, aby pomohl vybudovat příbytky pro běžence. Instalace parodující zábavní parky, která byla k vidění v jihoanglickém městečku Weston-Super-Mare, byla uzavřena v září.