Muzikál La La Land ovládl nominace na Oscary, může získat 14 sošek

Události v kultuře: Akademie oznámila oscarové nominace (zdroj: ČT24)

Americká filmová akademie vyhlásila nominace pro 89. ročník slavných Oscarů. Rekordních čtrnáct nominací má muzikál La La Land, který na začátku měsíce ovládl Zlaté glóby. Český krátký animovaný snímek Happy End režiséra Jana Sasky se mezi finální pětici nedostal.

Mezi devět nejlepších filmů roku se dostalo sci-fi Příchozí, muzikál La La Land, drama Fences, válečný snímek Hacksaw Ridge, western Hell Or High Water a dramata Lion, Místo u moře, Moonlight a Hidden Figures.

Největším favoritem Oscarů je snímek La La Land režiséra Damiena Chazella s Ryanem Goslingem a Emmou Stone v hlavních rolích, který posbíral celkem 14 nominací a vyrovnal tak historický rekord filmů Titanic (1997) a Vše o Evě (1950). La La Land má navíc nominace ve všech hlavních kategoriích včetně režie, scénáře i hlavních hereckých výkonů. Muzikál na začátku měsíce ovládl Zlaté glóby.

Nominace Oscarů ovládl muzikál La La Land (zdroj: ČT24)

„La La Land, to je spousta energie a emocí, téměř dokonale zvládnuté řemeslo a poselství, které hladí po duši. Říká nám, že každý sen je splnitelný, i když cesta k němu může být komplikovaná, že za velký sen je třeba zaplatit velkou cenu a že někde v davu může být někdo, kdo je tu jen pro nás,“ napsal Michal Šobr v recenzi filmu.

V kategorii nejlepší herečka v hlavní roli byly nominovány Emma Stone, Meryl Streepová, Ruth Negga, Natalie Portmanová a Isabelle Huppertová. Cenu pro nejlepšího herce v hlavní roli může získat Casey Affleck, Andrew Garfield, Ryan Gosling, Viggo Mortensen nebo Denzel Washington.

Meryl Streepová získala za roli ve filmu Božská Florence už dvacátou nominaci a stala se tak rekordmanem v historii cen akademie. Nedávno přitom čelila kritice nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ji označil za jednu z nejpřeceňovanějších hereček.

Ve vedlejší mužské herecké kategorii byli nominováni Lucas Hedges, Jeff Bridges, Michael Shannon, Dev Patel a Mahershala Ali. V ženské kategorii pak uspěly Viola Davisová, Naomie Harrisová, Nicole Kidmanová, Octavia Spencerová a Michelle Williamsová.

Nominaci za nejlepší režii získali tvůrci Denis Villeneuve (Příchozí), Mel Gibson (Hacksaw Ridge), Damien Chazelle (La La Land), Kenneth Lonergan (Místo u moře) a Barry Jenkins (Moonlight).

Podle nejlepších původních scénářů v loňském roce vznikly filmy Hell or High Water, La La Land, Humr, Místo u moře a 20th Century Women. Nominaci za nejlepší adaptovaný scénář pak mají snímky Příchozí, Fences, Hidden Figures, Lion a Moonlight.

Zlatou sošku ve kategorii nejlepší neanglický snímek může získat nejlepší evropský film roku Toni Erdmann, který natočila německá režisérka Maren Adeová. Jeho soupeřem jsou filmy Land of Mine (Dánsko), Muž jménem Ove (Švédsko), Klient (Írán) nebo Tanna (Austrálie).

O nominaci v kategorii krátkých animovaných filmů usilovala také komedie Happy End českého režiséra a kameramana Jana Sasky. Snímek se dostal do širší nominace deseti filmů, mezi finální pětici však nepronikl.

Na rozdíl od předchozích ročníků filmových cen, kdy byli organizátoři kritizování za „příliš bílé Oscary“, jsou letos mezi nominovanými na hlavní ceny například černošský režisér Barry Jenkins za snímek Moonlight, který vypráví o životě mladého homosexuála tmavé pleti v USA, nebo herec Denzel Washington za výkon ve filmu Fences.

Ceny ve 24 kategoriích akademie slavnostně rozdá 26. února. Udílení filmových cen bude poprvé uvádět televizní moderátor a producent Jimmy Kimmel. Diváci ho znají především z jeho noční talk show Jimmy Kimmel Live, kterou televize ABC vysílá od roku 2003. Kimmel už má za sebou mimo jiné dvojí moderování televizních cen Emmy.

Čestnou cenu za celoživotní přínos filmu už na podzim obdržela legenda akčního filmu Jackie Chan. Podle akademie už „čtyři desetiletí okouzluje diváky svou oslnivou fyzickou zdatností, nápaditými kaskadérskými kousky a bezmezným charismatem.“ Spolu s ním byli za celoživotní práci oceněni také střihačka Anne Coatesová, castingový režisér Lynn Stalmaster a dokumentarista Frederick Wiseman.

Jako protipól Oscarů se tradičně udělují anticeny Zlatá malina za „nejhorší přínos kinematografii“. Nominacím tentokrát vládnou bláznivá komedie Zoolander 2 a komiksový snímek Batman vs. Superman.