Streepová se opřela do Trumpa. Přeceňovaná herečka a poskok Hillary, vrací úder nový prezident

Nadšené reakce, dojetí i odsouzení si vysloužila americká herečka Meryl Streepová, která se během děkovné řeči při přebírání Zlatého glóbu za celoživotní dílo opřela do zvoleného prezidenta Donalda Trumpa kvůli jeho odporu k imigrantům a zesměšňování postiženého reportéra. Trump kritiku odmítl s tím, že nikoho neimitoval. Streepová je podle něj „poskok Hillary“ a jednou z nejpřeceňovanějších hereček.

Streepová během šestiminutového projevu kritizovala budoucí hlavu státu kvůli rétorice, kterou Trump používal během kampaně. „Byl tu jeden výkon, který mě udivil. Nic dobrého na tom nebylo, ale bylo to efektivní a udělalo to svou práci,“ konstatovala slavná herečka.

„Nedokážu na to zapomenout, protože to nebyl film, ale skutečný život. Tendence ponížit někoho na veřejnosti v případě, kdy to udělá někdo, kdo má moc, se promítne do života všech, protože je to jako povolit ostatním, aby činili totéž. Všichni prohrajeme, jestliže mocní lidé zneužijí své postavení k zastrašování ostatních,“ dodala.

Streepová se tak nepřímo opřela do Trumpa, který během volební kampaně veřejně napodoboval handicapovaného novináře listu The New York Times Serge Kovaleského. Ten trpí artrogrypózou, což je závažné kloubní onemocnění, které znetvořuje kluby.

Nikdo mi do hlavy nevidí, zdůraznil Trump

Streepová řekla, že ji šokovalo chování osoby, která „se uchází o nejrespektovanější funkci v zemi“. Sám budoucí šéf Bílého domu ale kritiku odmítá.

„Nikdy jsem nikoho nezesměšňoval. Lidé pořád tvrdí, že jsem měl v úmyslu si utahovat z jeho handicapu, jako kdyby mi Meryl Streepová a ostatní dokázali číst myšlenky, takové věci nedělám,“ zdůraznil.

Projev Streepové prý neviděl, herečku ale označil za „milovnici Hillary“, tedy jeho demokratické soupeřky Hillary Clintonové. Kritika liberálů ho prý „nepřekvapuje“.

Do Streepové se pak pustil ještě na Twitteru. „Meryl Streepová, jedna z nejpřeceňovanějších hereček v Hollywoodu, mě nezná, ale útočila na mě včera (v neděli) večer na Zlatých glóbech. Je to poskok Hillary, která pořádně prohrála,“ napsal o držitelce tří Oscarů.

V narážce na Trumpovy výroky k cizincům Streepová dále prohlásila, že „Hollywood je plný cizinců a lidí, kteří přišli odjinud. Když je všechny vyhodíme, budete se moci dívat jen na fotbal a na bojová umění, což není umění,“ řekla herečka.

Streepová uzavřela svůj projev citátem zesnulé herečky, princezny Leiy z Hvězdných válek Carrie Fisherové, která nedávno zemřela na infarkt: „Využijte své zlomené srdce a vložte ho do umění“.

Na Trumpův plán stavění zdi v obraně proti imigrantům reagovala také Francouzka Isabelle Huppertová, která dostala cenu za herecký výkon v thrilleru Paula Verhoevena Elle. Poděkovala zahraničním novinářům, kteří o Zlatých glóbech rozhodují, za to, že ji ocenili za „francouzský film, jejž nizozemský režisér natočil v USA“.

„V tomto sále jsou lidé z celého světa, z Číny, Ameriky, z Evropy. Nečekejte od filmu, že bude stavět na hranicích zdi,“ řekla Huppertová. Do politiky mluvil i moderátor Jimmy Fallon. „Toto jsou Zlaté glóby, jedno z mála zbývajících míst, kde Amerika stále ctí hlasy,“ podotkl s ohledem na skutečnost, že Trump sice vyhrál na počet volitelů, Clintonová ale obdržela o dva miliony víc hlasů od lidí.

„Budu moct říct, že jsem vyhrál na vůbec posledních Zlatých glóbech. Nechci, aby to znělo chmurně. Ale v názvu jsou slova Hollywood, zahraniční a tisk, nevím,“ konstatoval pak herec Hugh Laurie, který zazářil v seriálu Noční manažer.

Narodila se 22. června 1949 v Summit v New Jersey. Je americká divadelní, televizní a filmová herečka, osminásobná držitelka Zlatého glóbu, dvojnásobná držitelka Ceny Emmy a trojnásobná držitelka Oscara. Na prestižní ocenění získala mimo to nespočet neproměněných nominací.

Doma má sošku Oscara za vedlejší roli ve filmu Kramerová versus Kramer. Celkem dvakrát zvítězila v kategorii hlavní role, a to za ztvárnění Sophie ve filmu Sophiina volba o druhé světové válce, v novém tisíciletí pak za ztvárnění Margaret Thatcherové ve filmu Železná lady.

Meryl Streepová
Zdroj: ČTK/AP/Ryan Joel

Umělci děkují herečce na sociálních sítích, jiní ji kritizují

Na výroky Streepové reagovalo nadšeně mnoho jejích kolegů na Twitteru. „Děkuji ti,“ uvedla herečka Julianne Mooreová. Režisér Michael Moore napsal, že to byla „dojemná chvíle, jaké se v televizi vidí zřídka“.

Herečka Juliette Lewisová napsala: „Meryl Streepová říká všechno, co je potřeba, důrazně a elegantně.“

„Nikdy tu nebyl nikdo jako Meryl Streepová. Miluju ji,“ konstatovala televizní komička Ellen DeGeneresová.

Ne všichni ale přijali hereččin proslov pozitivně. „Tohle je přesně důvod, proč Hollywood umírá, je to banda pokrytců. Sex, násilí a blábolení. Přepínám stanici,“ podotkl moderátor Fox News Sean Hannity.

Moderátorka Meghan McCainová, dcera republikána Johna McCaina, který je Trumpovým kritikem, pak upozornila: „Projev Meryl Streepové je důvod, proč Trump zvítězil. A pokud lidi z Hollywoodu nezačnou chápat jak a proč, bude zvolen znovu.“