Kellyho jméno potvrzeno. Generál má zastavit nelegální imigranty

Budoucí šéf Bílého domu Donald Trump chce za ministra vnitřní bezpečnosti generála ve výslužbě Johna Kellyho. Oficiálně to oznámil štáb budoucího prezidenta. V prohlášení se uvádí, že Kellyho hlavním úkolem bude zajistit hranice a zastavit nelegální přistěhovalectví.

Kelly kritizoval dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu ohledně údajně nedostatečné ochrany hranice s Mexikem. V minulosti Obamovi vyčítal i nedořešenou situaci kolem věznice Guantánamo, kterou Obama při svém nástupu do funkce slíbil zrušit.

Sám generál před týdnem řekl, že možnost chránit americké území by považoval za čest. Jedná se o třetího generála ve výslužbě, jenž by měl sloužit v Trumpově administrativě.

Kelly se účastnil války v Perském zálivu, působil jako asistent vrchního velitele sil NATO v Evropě a velel americkým jednotkám v západoirácké provincii Anbár. Působil též jako velitel Jižního velitelství amerických ozbrojených sil. Zodpovědný byl mimo jiné za oblast amerického Guantánama na Kubě.

Generál ve výslužbě John Kelly
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

V roce 2003 v Iráku se dočkal hodnosti brigádního generála. Bylo to poprvé od začátku 50. let, kdy byl důstojník americké námořní pěchoty povýšen do generálské hodnosti přímo na bojišti.

Úřad pro vnitřní bezpečnost vznikl po krvavých atentátech z 11. září 2001. Jeho cílem je zajišťovat hranice, zvlášť s Mexikem, proti nelegálním přistěhovalcům, ochraňovat prezidenta, koordinovat zpravodajské a protiteroristické služby a řešit přírodní katastrofy.