Nejhorší film roku: Zlatou malinu může dostat Zoolander 2 nebo Batman vs. Superman

Nejvíce nominací na filmové anticeny Zlatá malina, které se udělují za „nejhorší přínos kinematografii“, získaly bláznivá komedie Zoolander 2 a komiksový snímek Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. Mezi nominovanými v hereckých kategoriích jsou i držitelé Oscarů z minulých let Robert De Niro, Ben Affleck či Julia Robertsová. Zlaté maliny se udělují tradičně jako protipól filmových Oscarů.

Snímek Zoolander 2, který režisér a herec Ben Stiller natočil 15 let po prvním dílu, si připsal hned devět nominací na Zlatou malinu, včetně těch pro nejhorší film a nejhoršího režiséra. Film propadl u kritiky i diváků.

S osmi nominacemi na druhém místě skončil snímek Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. Za nejhorší herecký výkon je nominován Ben Affleck, který si ve filmu zahrál Batmana. Kritici sice snímek nepochválili, diváky ale odsudek neodradil a celosvětové tržby přesáhly 870 milionů dolarů, napsala agentura Reuters. 

Mezi dalšími nominovanými filmy je komedie Děda je lotr s Robertem de Nirem, akční Den nezávislosti: Nový útok, fantasy Bohové Egypta a dokument Amerika podle Hillary. Řada nominovaných jsou uznávaní herci, jako například Julia Robertsová nominována na nejhorší herečku za roli v romantické komedii Svátek matek nebo v mužské kategorii Johnny Depp za snímek Alenka v říši divů: Za zrcadlem.

Nositele Zlaté maliny porota oznámí 25. února. Maliny se udělují jako protipól filmových Oscarů, v jejichž předvečer se anticeny udělují. Vítězové si většinou ocenění z pochopitelného důvodu nepřevezmou. Také nominace na Zlaté maliny předcházejí oscarovým nominacím.

Nominace na ceny Oscar letos ovládl muzikál La La Land, který může získat 14 sošek. Mezi devět nejlepších filmů roku se dostalo také sci-fi Příchozí, drama Fences, válečný snímek Hacksaw Ridge, western Hell Or High Water a dramata Lion, Místo u moře, Moonlight a Hidden Figures.