Recenze: Nový útok na Den nezávislosti spoléhá na efekt

Po dvaceti letech, kdy v přelomové katastrofické nakládačce Den nezávislosti zaútočili emzáci globálně poprvé, se Ronald Emmerich a 20th Century Fox rozhoupali, naprali dvě stě mega do neošizeného sci-fi akčního popcornu a v novém aranžmá podle starých not natočili patetický blockbuster o tom, že tahle Země stále není k mání pro obejdy z jiných galaxií, a když to chtějí prubnout, nevzdává se bez boje. Teď musí ustát Nový útok. Očekávejte očekávané.

Začalo to zneklidňujícími signály v oblasti Saturnu, pak v troskách emzáckém křižníku z šestadevadesátého začala spontánně svítit světla, a když poté zbytky před dvaceti lety zajatých ufonů začaly ve svých celách oslavně kvílet, bylo jasné, že nová galaktická nakládačka je za rohem. Tenhle sequel, který tentokrát žánr nikam neposouvá, recykluje v áčkovém balení minulé. Je postaven na konceptu, který je tomuto formátu vlastní, totiž že všechno je větší a intenzivnější než předtím, a na „objevné“ poučce pro zaryté individualisty, že lidé mohou přežít jen tehdy, když budou stát při sobě.

Je to hypertroficky patetické a patriotické a myšlenkově chudé, ale docela hezky se na to kouká, neboť je to takové „emmerichovsky“ americké. To jest trikově dokonalé aranžmá a spektakulárně nabušený vizuál prodávající spíše blbý (či minimálně matný) scénář s jen zhruba naskicovanými figurami, k nimž není snadné nalézt alespoň nějaký vztah, aby vám na nich byť jen trochu záleželo, a představitel starých hrdinů Jeff Goldblum se vzorkem nových (Liam Hemworth), kteří patří mezi vůdčí postavy slušně šlapajícího castingu, měl alespoň trochu co hrát.

Halasnost a rozměr gigantické destrukce tu likviduje osobnější emoce a stále kreativně čilý Roland Emmerich to v rámci své žánrové parkety sice zvládnul, ale bere své téma až příliš vážně. Hlavně je ale živým příkladem toho, oč snadnější je stát se klasikem, nežli pak (na stejném nebo dokonce vyšším levelu) na svoji klasiku posléze navázat.

Za spoustu peněz natočil neodbytý opus, který je rozhodně lepší než jeho Godzilla, ale také horší než první Den nezávislosti, při kterém si to bude první signální užívat, zatímco intelekt si může dát pohov. Tak nahoďte antigravitační motory, odpalte forsáž a odsvištěte nejlépe do IMAXu, kde si ve 3D užijete tenhle ohňostroj ke 4. červenci nejintenzivněji.

Den nezávislosti: Nový útok
Zdroj: 20th Century Fox

PS: Pravděpodobně za rok si to budete moci zopakovat, neboť tentokrát našli lidé nečekaného spojence, který je pozval do intergalaktického odboje, jenž by to měl s touhle emzáckou bandou definitivně rozčísnout.