Německý snímek Toni Erdmann byl vyhlášen nejlepším evropským filmem

V Evropě vyhrál film Toni Erdmann (zdroj: ČT24)

Evropským filmem roku se stal Toni Erdmann. Při Evropských filmových cenách, které se udílely v polské Vratislavi, získal pět sošek včetně filmu roku. Trofej za přínos kinematografii dostal někdejší představitel agenta 007 Pierce Brosnan. Česká díla se do finále nedostala.

Maren Adeová za snímek Toni Erdmann, jehož hrdina se pokouší svou dceru pohlcenou kariérou přivést zpět k lidskému chování vlastními trapnými převleky, získala vedle ceny za režii i trofej za nejlepší scénář.

Za film bodovali také herci, ceny za ženský i mužský herecký výkon získali Sandra Hüllerová a Peter Simonischek. Německo již snímek vyslalo do klání o americké Oscary, které se rozhodne v únoru. Evropské filmové ceny už několikrát předznamenaly, který zahraniční snímek Oscara obdrží.

Čestnou trofej za přínos světové kinematografii převzal Pierce Brosnan. Irský herec se proslavil coby představitel Jamese Bonda. Loňským vítězem Evropských cen se stalo Mládí italského režiséra Paola Sorrentina. O rok dříve bodovala polská Ida režiséra Pawla Pawlikowského.