Smrtka v autíčku nebo kosatka v záchodě. Banksy otevírá Dismaland

Útočící ptáci nebo Popelka, která v kočáře cestou na královský ples nevybrala zatáčku - Banskyho představivost už přesáhla pouhé graffiti na zdi, maskovaný umělec tentokrát vymodeloval rovnou celý neobvyklý zábavní park. Od soboty na něj bude do 27. září lákat návštěvníky do jihoanglického přímořského městečka Weston-super-Mare. Výstava parodující parky, jako je Disneyland, nese název Dismaland, což lze z angličtiny přeložit jako ponurá či bezútěšná země.

Banksy vystavuje na místě, kde kdysi býval veřejný bazén. „V dětství jsem bazén Tropicana miloval, proto je mi obrovskou ctí znovu otevřít jeho dveře,“ uvedl umělec, který podle jedné z mála dostupných informací vyrůstal v 90. letech v Bristolu, necelých 30 kilometrů od Westonu.

Autoři výstavy v čele s tajemným umělcem označují dílo za „nejméně uspokojivou novou návštěvnickou atrakci ve Spojeném království“. Svá díla totiž v někdejším bazénu vystavuje kromě Banksyho dalších 60 umělců ze 17 zemí světa, včetně Damiena Hirsta nebo Jenny Holzerové.

Většina z plastik vznikla v reakci na současnou popkulturu či aktuální společenské dění a mnohé lze podle agentury Reuters vnímat i jako kritiku kapitalismu. Například socha koně z kolotoče připravená k uvaření odkazuje na skandál s koninou v masných výrobcích. Nechybí ani aktuální plastika lidí na lodi, která je reakcí na současnou uprchlickou krizi.

  • Jeho graffiti se poprvé objevilo na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů.