Sněžku chrání před náporem turistů sítě. Správci parku chtějí bojovat i proti kamenným pyramidám

Na Sněžce a v Obřím sedle u bývalé Obří boudy u Slezského domu jsou od pátku ochranné sítě. Mají zamezit návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy a tedy devastaci přírody, řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Správa KRNAP ve spolupráci s polskými kolegy instalovala zábrany na obou místech už na loňskou hlavní turistickou sezonu, která připadá na červenec a srpen.

„Sítě přibyly prakticky kolem celého vrcholu Sněžky, na Sněžce asi šest set metrů ochranných sítí, podobně jako u Slezského domu. Na stávající kovové zábrany jsme přidali oranžové ochranné sítě, aby to bylo nepřekonatelné a jasně viditelné,“ řekl Drahný.

Od konce června po celé léto budou na dodržování opatření dohlížet vyčlenění strážci národního parku, kterým občas vypomůžou policisté. „Někteří návštěvníci stávající zábrany oddělující divokou přírodu od prostoru pro návštěvníky nerespektují. Proto jsme se rozhodli i letos rozmístit ochranné sítě. Extrémní nápor turistů očekáváme také o nadcházejících letních prázdninách,“ řekl Drahný. Sítě by měli strážci národního parku odvézt na přelomu září a října.

„Prostor pro veřejnost je oddělen od divoké přírody řetězy, ale lidé to v minulosti nerespektovali, vyšlapávali stezičky v alpinských trávnících, chodili si tam sednout, piknikovat. Šlapou po velmi vzácných druzích rostlin,“ popsal Drahný.

Na instalaci sítí se podílelo asi dvacet strážců z obou krkonošských národních parků. Krkonošský národní park patří dlouhodobě mezi návštěvníky k nejzatíženějším národním parkům v Evropě. Sněžka, v letní sezoně navštěvovaná denně několika tisíci lidmi, patří k hlavním turistickým cílům v Krkonoších. KRNAP s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

Z kamenů z dob ledových staví turisté pyramidy

Sněžka charakteristická jehlanovitým tvarem z dob ledových, je v nejpřísněji chráněném pásmu hor. Na nejvyšší hoře České republiky se vyskytují například vzácné druhy rostlin charakteristické pro severskou tundru, a alpínské trávníky. V důsledku mrazivého a větrného klimatu tam vznikly mrazem tříděné půdy, lze tam spatřit kamenné mnohoúhelníky, brázdy, svahové terasy či kamenné sutě. Neukáznění lidé do těchto procesů trvajících desítky tisíc let zasahují stavěním kamenných pyramid.

Instalace ochranných sítí na Sněžce
Zdroj: David Taneček/ČTK

„I dnes jsme museli kamenné pyramidky rozebírat. Lidé si neuvědomují, že tím nenávratně zasahují do unikátní geologické oblasti. Instalacemi sítí i tomuto nešvaru chceme zabránit,“ řekl v pátek Drahný.

Denní počet pěších turistů v letní sezoně se pohybuje mezi osmi až devíti tisíc, přičemž v tomto počtu nejsou zahrnuty počty přepravených lidí lanovkou z Pece pod Sněžkou na vrchol hory. Přepravní denní kapacita lanovky je až 2400 lidí. Návštěvnost Krkonoš v loňské letní sezoně byla druhá nejvyšší za posledních devět let, a to i přesto, že turistický ruch byl po významnou část roku omezen restrikcemi kvůli epidemii koronaviru.