Lékaři testují novou léčbu mrtvice. Zabírá u pacientů, u nichž standardní postup selhal

Českobudějovická nemocnice vyzkoušela novou metodu léčby mozkové mrtvice. Prostřednictvím mikrochirurgického zákroku léčila pacienty, kterým standardní postupy nepomáhaly. Téměř v 60 procentech případů byli pacienti po zákroku opět soběstační. Na pilotním projektu se podílela také Fakultní nemocnice Ostrava. Zástupci obou nemocnic v úterý představili výsledky novinářům.

Standardní postup při mozkové mrtvici je podání léků na rozpuštění krevní sraženiny, nebo její odstranění katetrizačním drátem. „Bez zprůchodnění cévy mozková tkáň rychle odumírá,“ uvedl vedoucí lékař Komplexního cerebrovaskulárního centra FN Ostrava Martin Roubec.

Pomocí zmíněných metod ostravská a českobudějovická nemocnice v pěti letech léčila 1121 pacientů. Z nich však u 47 standardní léčba nefungovala. Některým z těchto pacientů proto nemocnice nabídly mikrochirurgický zákrok, při němž lékaři buď ucpanou cévu rozřízli, zprůchodnili a zase zašili, nebo místo přemostili bypassem. Po zákroku se téměř tři pětiny operovaných staly znovu plně soběstačnými.

„Jedná se o pilotní data a jsme první na světě, kdo je poskytl,“ uvedl zástupce primáře neurochirurgického oddělení českobudějovické nemocnice Jiří Fiedler. Roubec dodal, že proces, jenž zajistí, že se metoda stane standardní léčbou, kterou budou zdravotnická nařízení nabízet, potrvá ještě několik let.

Při mozkové příhodě jde o čas

Mozková mrtvice patří mezi tři nejčastější příčiny úmrtí v České republice. Typickým příznakem je například pokles koutku úst. „Ale může to být porucha hybnosti nebo náhlá porucha řeči, kdy člověk není schopný číst a rozumět,“ uvedl Roubec.

Jen jihočeská záchranná služba za poslední čtyři roky transportovala více než dva tisíce pacientů s podezřením na mozkovou příhodu. „Naším úkolem je, pacienta správně diagnostikovat a dopravit do adekvátní nemocnice. Důležitou roli hraje samozřejmě čas, kdy záleží na rychlosti,“ řekl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.