Mozková mrtvice postihuje i malé děti. Pomoc musí přijít v řádu hodin

Mozková mrtvice se objevuje i u dětí. V Česku je až 30 případů ročně (zdroj: ČT24)

Mozková mrtvice nepostihuje jen starší pacienty, ale i malé děti. Mezi základní příznaky patří slabost končetin, spadlé koutky úst a porucha řeči. Podle lékařů je potřeba na ně pamatovat, včasná pomoc je totiž rozhodující jak u dětí, tak dospělých pacientů.

Jenom v pražském Motole už letos pečovali o šest dětských pacientů, kteří prodělali mozkovou mrtvici. V celém Česku pak neurologové zaznamenají až 30 případů ročně. 

Nemoc v mateřské škole postihla i malou Štěpánku Rytinovou: „Volali mi ze školky, že pro Štěpánku jede sanitka. Paní učitelka poznala, že jí spadnul koutek a sjela jí ze židličky,“ popisuje maminka Tereza Rytinová Hesounová. 

Právě díky postřehu učitelky lékaři věděli, na co se zaměřit. A velmi rychle potvrdili, že jde právě o cévní mozkovou příhodu. „Ona se vůbec nehýbala, nemluvila – člověk vůbec nedomyslí, co bude následovat,“ popisuje hrůzné chvíle matka Štěpánky.

Nejdřív si vůbec nedokázala představit, že se dcera znovu postaví na nohy. Pomohla jí však kanisterapie, lázně a rychlý návrat do školky. Mluvit ale dívka začala až po roce.

Hlavní příznaky mozkové mrtvice
Zdroj: casjemozek.cz

Dnes už je Štěpánce 14 let a i díky poctivé rehabilitaci chodí do školy a dokonce sportuje, dětský mozek se totiž s následky mozkové mrtvice vyrovnává lépe než ten dospělý: „To, jakým způsobem se mozek vyrovná s takovýmto výpadkem většího objemu mozkové tkáně, je neporovnatelně lepší u dítěte ve srovnání s dospělým pacientem,“ vysvětluje přednosta Kliniky dětské neurologie v motolské nemocnici Pavel Kršek.

U dětí i dospělých pacientů je ale rozhodující rychlost, s jakou přijde pomoc. „Trombolýzu – rozpouštění sraženin – lze podat prvních 4,5 hodiny. A trombektomii lze udělat do šesti hodin, takže ta rychlost musí být veliká,“ apeluje primář Neurologické kliniky ve FN Motol Aleš Tomek. Proto je důležité umět rozpoznat hlavní příznaky nemoci. 

  • Mozková mrtvice je způsobena omezeným nebo úplně přerušeným tokem krve do části mozku. Nervová tkáň začíná odumírat už po několika minutách bez kyslíku a vzniklé poškození je nevratné, protože mozkové buňky nejsou schopny regenerace.
  • Jak poznat, že má někdo mozkovou mrtvici? Mezi hlavní příznaky patří:
  • Problémy s pohybem a jeho koordinací zakopávání, náhlé závratě, ztráta rovnováhy
    Ochrnutí či necitlivost často se týká jen poloviny těla, postižený má povadlý koutek na tváři, není schopen zvednout obě ruce nad hlavu
    Problémy s řečí a s porozuměním drmolí, mluví z cesty, nerozumí
    Porucha zraku rozmazané či dvojité vidění, úplná ztráta zraku
    Náhlá silná bolest hlavy občas doprovázena zvracením, ztrátami vědomí
  • Co k mrtvici vede? Je možné jí předcházet?
  • Důležitá je zdravá životospráva, která může riziko příhody významně snížit. Za rizikové faktory se považují:
  • Nadváha či obezita
    Nedostatek pohybu
    Nadměrný příjem alkoholu
    Kouření
    Vysoký krevní tlak a cholesterol
    Cukrovka
    Choroby srdce a cév
    Výskyt mrtvice v rodině
    Věk 55+
    Mužské pohlaví
    Užívání drog (především kokainu, amfetaminu)
  • Co dělat při podezření na mrtvici?
  • Neprodleně volat záchrannou službu. Užitečné je také lékařům říci o přesném času, kdy problémy vznikly, o lécích, které pacient užívá, a o nemocech, se kterými se léčí.