V programu Covid – nepokryté náklady přijalo ministerstvo přes osm tisíc žádostí, většinu nezamítlo

Covid – nepokryté náklady skončil (zdroj: ČT24)

Tento týden skončilo podávání žádostí o jednu z posledních kompenzací, které pomáhaly podnikatelům zasaženým koronavirovými zákazy. V programu Covid – nepokryté náklady přijalo ministerstvo průmyslu přes osm tisíc žádostí za devět a půl miliardy korun. Většinu úřady nezamítly.

Ještě před půl rokem měl například majitel Panther Gym Čakovice tělocvičnu prázdnou. A chystal se na to, že bude žádat o peníze z nového programu na podporu uzavřených provozoven. Už tehdy počítal, o kolik peněz přijdou.

„Přijdeme o kompenzační bonus pro dva jednatele, takže celkově v novém balíčku bychom byli, řekněme, o nějakých čtyřicet až padesát tisíc níže,“ uvedl v březnu Miroslav Albrecht.

Nakonec ale na program Covid – nepokryté náklady nedosáhli v čakovické posilovně vůbec. Za pět měsíců tak přišli na státní podpoře o 350 tisíc korun.

„Tím, že jsme zažádali na sebe – jako na osoby – o kompenzační bonus, tak jsme neměli nárok na jakékoli kompenzace pro firmu, což je naprosto tristní,“ vysvětlil Albrecht s tím, že situaci musel řešit opět formou úspor a dalších kroků, aby pět měsíců roku přežili. Teď už fungují na 95 procent. Ne všichni zákazníci se jim vrátili, přibyli ale i noví.

Zákonné nastavení kompenzačního bonusu totiž vylučovalo souběh s podporou nepokrytých nákladů. „Co se týče všech ostatních programů, tak tam jsme řešili souběh tak, že jsme žadatele nechali zohlednit dotace z jiných programů, a ty si v podstatě odečetli od těch dalších nepokrytých nákladů,“ vysvětluje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová.

Vedoucí oddělení analýz Hospodářské komory Karina Kubelková upřesnila, že ve finále byl program udělán tak, že pokles obratu musel být aspoň padesát procent. „Což z našeho pohledu je poměrně přísné kritérium a zároveň firmy nejsou kompenzovány tolik, kolik by kompenzovány být mohly, takže byl to těžce vyjednaný kompromis,“ dodala.

Na program Covid – nepokryté náklady ale dosáhli například ve společnosti Fruitisimo a k tomu využívali i další podpory. Za měsíce, během kterých nemohli kvůli zákazům otevřít, jim spadly tržby zhruba o šedesát procent. Teď už ale fungují normálně.

„Využili jsme všech státních podpor a dohodli se na centrále se zaměstnanci na snížení platů po nějakou přechodnou dobu. A vymysleli jsme nějaké způsoby, jak prodávat mimo naše prodejny,“ vysvětlil v květnu zakladatel a majitel společnosti Fruitisimo Jan Hummel.

V současnosti už existuje jen program na podporu kultury a některé záruky – tedy pomoc se získáním úvěrů pro ty podnikatele, kteří by na ně jinak těžko dosáhli.