Soud zrušil opatření o povinnostech pozitivně testovaných zaměstnanců. Vytkl liknavý přístup resortu

Nejvyšší správní soud zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, které upravuje povinnosti pozitivně testovaných zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Vykazovalo podle soudu hrubé nedostatky v odůvodnění. Účinnost verdiktu odložil o čtyři dny, aby ministerstvo mělo čas vydat případně nové opatření. Úspěšný návrh podala žena z Letohradu na Ústeckoorlicku.

„Je politováníhodné, že ministerstvo zdravotnictví přistupovalo tak liknavě k odůvodnění úpravy, která významně zasahuje do základních práv zaměstnanců, zaměstnavatelů i podnikatelů – osob samostatně výdělečně činných. Mělo by si nejen tento rozsudek, ale i další rozsudky pečlivě prostudovat a přípravu těchto opatření podstatně zkvalitnit,“ uvedl k rozsudku předseda senátu Tomáš Rychlý. Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání.

Podle zrušeného opatření musí zaměstnanci pozitivně testovaní na koronavirus kontaktovat lékaře, opustit pracoviště a podrobit se konfirmačnímu PCR testování. Zaměstnavatelé a osoby samostatně výdělečně činné zároveň podle opatření musí vést evidenci provedených testů.

Ještě stručnější odůvodnění

Nové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vychází z rozsudku ze čtrnáctého dubna, kdy soud vyslovil nezákonnost předchozího obdobného opatření. Také tehdy konstatoval, že ministerstvo jej řádně neodůvodnilo. V novém rozsudku soudci ministerstvu vytkli, že odůvodnění nového opatření ještě více zestručnilo, namísto toho, aby jej zpřesnilo.

  • 23. února 2021 - Pražský městský soud zrušil nařízení ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory či postižené či v léčebnách.   
  • 23. března 2021 - Ústavní soud oznámil, že odmítl pro neoprávněnost navrhovatelů senátorský návrh na zrušení opatření, které podmínilo návrat Čechů do vlasti z rizikových zemí negativním testem na covid-19.
  • 31. března 2021 - Pražský městský soud zrušil jako nezákonnou část opatření ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech paušálně žádá před návratem ze zahraničí do vlasti negativní test na covid-19.
  • 8. dubna 2021 - Nejvyšší správní soud zamítl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které v březnu odstartovalo testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách. Povinnost podrobit se testování podle soudu vyplývá z pandemického zákona. Soud upozornil, že projednává i další návrhy na zrušení stejného opatření, o kterých může teoreticky rozhodnout jinak.
  • 14. dubna 2021 - Nejvyšší správní soud vyhověl odborům výrobce léčiv Teva Czech Industries a zaměstnankyni Dagmar Bílé a označil za nezákonné opatření ukládající povinnost testovat zaměstnance firem na covid-19. Bylo nedostatečně odůvodněné, uvedl předseda senátu Petr Mikeš. Soud nemohl opatření zrušit, protože už neplatilo, už dřív ho nahradilo jiné.
  • 27. dubna 2021 - Nejvyšší správní soud zamítl návrhy směřující proti opatření, na jehož základě se zaměstnanci ve firmách v uplynulých týdnech testovali na covid-19. Návrhy podaly odbory, firma a dvě ženy. Soud konstatoval, že vnímá a mnohdy také sdílí výhrady lidí k zásahům do života kvůli pandemii koronaviru. Přezkoumávaná opatření ministerstva zdravotnictví však před soudem tentokrát obstála, stejně jako metoda antigenního testování s odběrem z nosní dutiny. Ve spojeném řízení projednal návrhy na zrušení opatření ve znění z 1., 5. a 15. března. Momentálně je v platnosti ještě později aktualizovaná verze.
  • 7. května - Nejvyšší správní soud zamítl návrh na zrušení povinného testování na školách, které zavedlo ministerstvo zdravotnictví na začátku dubna. Návrh na zrušení opatření podali rodiče žákyně prvního stupně jedné z pražských základních škol.
  • 11. května - Nejvyšší správní soud zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, které upravuje povinnosti pozitivně testovaných zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Vykazovalo podle soudu hrubé nedostatky v odůvodnění. Nové rozhodnutí NSS vychází z rozsudku ze 14. dubna, kdy soud vyslovil nezákonnost předchozího obdobného opatření. Takový přístup NSS označil za „hrubé porušení zákonných požadavků na kvalitu odůvodnění“. Soud také kriticky poukázal na to, že ministerstvo neodůvodnilo, proč je opatření oproti předchozí úpravě rozšířeno i na osoby samostatně výdělečně činné.

Povinnost zaměstnavatelů vést evidenci provedených testů na koronavirus nebyla v opatření odůvodněna vůbec. Takový přístup soud označil za „hrubé porušení zákonných požadavků na kvalitu odůvodnění“. Soud také kriticky poukázal na to, že ministerstvo neodůvodnilo, proč je opatření oproti předchozí úpravě rozšířeno i na osoby samostatně výdělečně činné.

Nejvyšší správní soud se měl při veřejném jednání zabývat také opatřením, které rozšířilo povinné testy na koronavirus i na malé firmy a osoby samostatně výdělečně činné. Jednání odročil kvůli námitce podjatosti. V řízení však jde o jiné opatření, než které soud později během úterý zrušil.